Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ποιος είναι ο εντολοδόχος μας αλλά και ποιον οφείλουμε να υπηρετούμε και δεν είναι άλλος από την κοινωνία της πόλης μας.

ΕΡ: Πώς θα έκρινες τη θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι σήμερα;

Η πόλη μας απέδειξε ότι έχει ένα “προωθημένο” ένστικτο εκλέγοντας ένα Δημοτικό Συμβούλιο, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου απαρτίζεται από νέους.  Αυτό συνεπαγόταν και μιας αυτονόητης πρώτης “περιόδου προσαρμογής” μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Βρεθήκαμε βέβαια από την αρχή αντιμέτωποι με χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες τις οποίες έπρεπε να μελετήσουμε, να κατανοήσουμε αλλά και να ξεπεράσουμε.

Αυτό όμως που τώρα έχει σημασία είναι να αποδείξουμε κι εμείς με τη σειρά μας προς την κοινωνία ότι ορθώς έπραξε και μας επέλεξε, να δικαιώσουμε το αισθητήριο των Δημοτών μας.  Το έχω ξαναπεί, αισθάνομαι ότι ενδεχομένως να αποτελούμε και το τελευταίο ανάχωμα ελπίδας γιατί αν κι εμείς, η νέα γενιά, απογοητεύσουμε τότε η απαξίωση και η αποστροφή της κοινωνίας θα γιγαντωθούν ακόμη περισσότερο.

ΕΡ: Πώς έχετε πορευτεί ως σήμερα;

Έχω την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ποιος είναι ο εντολοδόχος μας αλλά και ποιον οφείλουμε να υπηρετούμε και δεν είναι άλλος από την κοινωνία της πόλης μας.  Με αυτό το γνώμονα είναι που πρέπει να λαμβάνουμε τις όποιες αποφάσεις αλλά και να λειτουργούμε ευρύτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Αν επιθυμούμε να είμαστε χρήσιμοι και παραγωγικοί, επιβάλλεται χρόνος αλλά και κόπος.  Πολλές φορές το πρόγραμμά μας είναι απαιτητικό, ιδιαίτερα σε σχέση με τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις αλλά και με την επαφή με συνδημότες μας.  

Χειριζόμαστε ζητήματα πολύπλοκα και καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις δύσκολες που απαιτούν σοβαρή και εντατική μελέτη.  Πριν από κάθε συνεδρίαση πρέπει να αφιερώνουμε ώρες ολόκληρες στη μελέτη ζητημάτων που θα συζητηθούν ούτως ώστε να σχηματίσουμε -όσο το δυνατόν- καλύτερη άποψη για το κάθε θέμα και να μπορούμε να τοποθετούμαστε επί της ουσίας.  Υπάρχουν βέβαια και θα υπάρξουν οι περιπτώσεις που ενδεχομένως να ληφθούν λανθασμένες αποφάσεις ή ελλειπή μέτρα αλλά σημασία έχει να είμαστε σε θέση να τα διορθώσουμε έγκαιρα.

Αν ρωτήσουμε σήμερα τους Δημότες της πόλης μας, ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που μαζί αγωνιζόμαστε να πετύχουμε, πώς οραματιζόμαστε την πόλη μας σε 5, 10, 20 χρόνια από σήμερα δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα.

ΕΡ: Ποια είναι κατά την άποψή σου η μεγαλύτερη πρόκληση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Καταρχήν θεωρώ ότι ο Δήμος μας χρήζει εκσυγχρονισμού, τόσο στις ίδιες τις διαδικασίες που ακολουθούνται όσο και στη λειτουργία του.  Είναι ένα κομμάτι που έχουμε -δυστυχώς- μείνει πολύ πίσω.  Γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες πολλές φορές εξαναγκάζουν το Δήμο να μένει πίσω από τις εξελίξεις.  Σε αυτό βέβαια συμβάλει και η συχνότητα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.  Θα μπορούσαμε να συνεδριάζουμε πολύ πιο συχνά, ούτως ώστε αφενός να επιλύουμε άμεσα τα όποια ζητήματα προκύπτουν αλλά και αφετέρου να μην χρειάζεται να έχουμε πολύωρες συνεδριάσεις.

Έχω επίσης την αίσθηση ότι σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργεί ο Δήμος αυθαίρετα ή και βεβιασμένα.  Δεν έχουμε θέσει μέχρι σήμερα τους βασικούς μας άξονες, αν θέλετε τις προγραμματικές θέσεις αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου για τη θητεία του.  Όπως θα ίσχυε σε κάθε ιδιωτικό Οργανισμό, όπου το Διοικητικό του Συμβούλιο καθορίζει τις προτεραιότητές του και πώς θα τις υλοποιήσει σε βάθος χρόνου.  Αυτό θεωρώ ότι απουσιάζει και είναι αισθητό.  Αν ρωτήσουμε σήμερα τους Δημότες της πόλης μας, ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που μαζί αγωνιζόμαστε να πετύχουμε, πώς οραματιζόμαστε την πόλη μας σε 5, 10, 20 χρόνια από σήμερα δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα.  Ο στρατηγικός σχεδιασμός ενός Δήμου, μιας χώρας, ενός οργανισμού επιβάλει το μακροπρόθεσμο πλάνο και τη σταδιακή, συγκεκριμένη και στοχευμένη υλοποίησή του.  Άλλωστε ο ρόλος μας ως Δημοτικό Συμβούλιο είναι η χάραξη πολιτικής, απουσιάζουν τα θεσμοθετημένα πλαίσια που θα έπρεπε να τεθούν από την Τοπική Αρχή με στόχο την ισονομία, την απουσία υποκειμενικότητας αλλά και αυθαιρεσίας.  Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που τοποθετήθηκα υπέρ της σύνταξης πλαισίων για όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα με κύριο στόχο να γνωρίζουν οι Δημότες μας πώς να πορευτούν και να αισθάνονται ταυτόχρονα και ασφάλεια ότι κινούνται εντός νόμιμων πλαισίων.  

Τέλος, προσωπικά θεωρώ ότι η επαφή του Δήμου με την κοινωνία χρήζει ενδυνάμωσης, πρέπει να βρεθούν τρόποι ενεργής και ουσιαστικής εμπλοκής των Δημοτών στα πεπραγμένα του Δημοτικού Συμβουλίου, υπάρχουν αξιόλογες μονάδες που μόνο ευεργετικές μπορούν να είναι οι συνεισφορές τους.

ΕΡ: Ποιες παρεμβάσεις έχετε κάνει;

Επιχειρώ να τοποθετούμαι, να παρεμβαίνω εκεί και όπου μπορώ και να καταθέτω προτάσεις – που κατά την άποψή μου – θα επιλύουν ζητήματα και στρεβλώσεις.

– Το Νοέμβριο του 2016, πριν καν εκλεγώ παρουσίασα και κατέθεσα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο την πλατφόρμα “ourPafos”, μια ηλεκτρονική “έξυπνη” εφαρμογή επίλυσης προβλημάτων των Δημοτών.  Δυστυχώς μέχρι σήμερα και ενώ η πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά ο Δήμος Πάφου ακόμη να προχωρήσει στην υιοθέτησή της.  Ενδεικτικά αναφέρω ότι άλλοι Δήμοι (Λάρνακα, Αμμόχωστος κ.α.) την έχουν ήδη εφαρμόσει ενώ ξεκίνησαν τις διαδικασίες πολύ μετά το Νοέμβριο.

-Τον Μάρτιο του 2017, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πολεοδομίας, Τεχνικών Θεμάτων και Υδροδότησης αφού εντόπισα ζητήματα που άπτονται του τρόπου εφαρμογής Πολεοδομικού Ελέγχου κατέθεσα μια πρόταση “Περιόδου Πολεοδομικής Εξυγίανσης” που – κατά την άποψή μου- έθετε σε μια λελογισμένη βάση και θεσμοθετούσε το πώς θα αντιμετωπίζει ο Δήμος τις παρανομίες Πολεοδομικής φύσης.  Ένα χρόνο μετά, είμαι ακόμη περισσότερο πεπεισμένος ότι εκείνο το πλαίσιο θα ήταν πιο αποτελεσματικό αλλά και θα έδιδε και τον απαραίτητο χρόνο σε Επιχειρηματίες, Δημότες και Τεχνικούς να ενημερωθούν και να αντιδράσουν.

– Στην πρόσφατη συζήτηση για τον ετήσιο προϋπολογισμό του 2018 κατέθεσα δύο προτάσεις που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικές και που θα πρέπει να αποτελέσουν κομβικά σημεία για το Δήμο μας. Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο ολοκληρωμένο προϋπολογισμό που ως Δημοτικό Συμβούλιο κληθήκαμε να καταρτίσουμε και είναι γι’ αυτό το λόγο που επέλεξα να δώσω το στίγμα του πώς οραματίζομαι τη συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Οι προτάσεις – οι οποίες και υιοθετήθηκαν ομόφωνα- αφορούν:

1. Συμμετοχικός Προϋπολογισμός

Ο Δήμος καθορίζει ένα ποσό το οποίο διαθέτει στους πολίτες ούτως ώστε αυτοί να αποφασίσουν σε ποια έργα ή δράσεις θα δαπανηθεί.  Μέσα από εντελώς ανοικτές διαδικασίες – οι οποίες θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα- ο κάθε ένας και η κάθε μια έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τη δική του πρόταση.  

Μέσα από την επαφή μου με όσους Δημότες έχω την τιμή και ευκαιρία να συζητώ προκύπτουν εξαιρετικές ιδέες για περιοχές παραμελημένες και ξεχασμένες.  Δεν γνωρίζει κανείς καλύτερα άλλωστε το Δήμο μας και τις ανάγκες του από τους ίδιους τους Δημότες.

2. Σχέδια Περιοχής σε Ιστορικό Κέντρο και Τουριστική Περιοχή

Για χρόνια (από τη δεκαετία του ‘80) συζητείται στην Πάφο η εκπόνηση Σχεδίου Περιοχής χωρίς όμως να λαμβάνεται -μέχρι σήμερα- η πολιτική απόφαση έναρξη της διαδικασίας του.  Ανέκαθεν εξέφραζα την άποψη ότι επιβάλλεται η αλλαγή κλίμακας πολεοδομικού σχεδιασμού σε επίπεδο Σχεδίου Περιοχής το οποίο θα στοχεύει να δώσει μία ολοκληρωμένη στρατηγική με επικέντρωση στις ιδιαιτερότητες των περιοχών και να προτείνει συντονισμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις για καθοδήγηση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων σε μια προοπτική χρόνου μεγαλύτερη των 20 ετών.

-Τον Ιανουάριο του 2018 κατέθεσα το Σχέδιο Ανάκαμψης Εμπορικού Κέντρου, μια πολυσέλιδη δέσμη προτάσεων που φιλοδοξεί να πετύχει μια σειρά από συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες και πολιτικές που θα ιεραρχήσουν ορθά τις προτεραιότητες για να επανεκκινήσουμε το Ιστορικό μας Κέντρο ως τον ουσιαστικό Εμπορικό πυρήνα της πόλης μας.

Αν με ρωτούσατε με μια λέξη ποιος πρέπει να είναι ο στόχος αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου θα απαντούσα ξεκάθαρα ΑΝΑΠΤΥΞΗ!

ΕΡ: Στην ομιλία σας τη μέρα ανάληψης καθηκόντων του Δημοτικού Συμβουλίου είχατε αναφερθεί ότι αφήνετε εκτός κομματικές ταυτότητες. Ένα χρόνο μετά πώς το σχολιάζετε; Είναι εφικτό; Πώς είναι η συνεργασία σας με Δημοτικούς Συμβούλους άλλων κομμάτων;

Υπάρχουν συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με αξιόλογη παρουσία και που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, να δούμε δηλαδή την πόλη μας να προοδεύει και να συμβάλουμε σε αυτό.  Αισθάνομαι τυχερός που έχω την ευκαιρία να συνεργάζομαι και να ανταλλάσσω απόψεις με άτομα ανοιχτόμυαλα και καταρτισμένα.  Διαφωνίες πάντοτε θα υπάρχουν αλλά όχι σε επίπεδο κομματικών διαχωρισμών.  Έχω συνεργαστεί στενά με αρκετούς συναδέλφους, από όλες τις Δημοτικές ομάδες, και μέσα από το διάλογο και τον προβληματισμό καταλήγουμε στο καλύτερο δυνατό κοινό πλαίσιο για την πόλη μας.  Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά, άλλωστε ο Δήμος είναι πάνω και πέρα από πρόσωπα και πολιτικά κόμματα.  

ΕΡ: Ποιο θα λέγατε ότι είναι το όραμά σας;

Αν με ρωτούσατε με μια λέξη ποιος πρέπει να είναι ο στόχος αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου θα απαντούσα ξεκάθαρα ΑΝΑΠΤΥΞΗ.  Η πόλη μας τα τελευταία χρόνια έχει βιώσει την οικονομική κρίση σε μεγάλο βαθμό και ακόμα ταλανίζεται.  Αυτό που χρειάζεται είναι γερά θεμέλια.  Πίσω από κάθε απόφασή μας πρέπει να έχουμε κατά νου την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων πάντοτε με μέτρο, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.  Πρέπει επιτέλους να καταρτίσουμε ένα ξεκάθαρο Στρατηγικό Σχέδιο για την πόλη και κάθε μας ενέργεια να κινείται προς την ολοκλήρωση αυτής της Στρατηγικής.  Χρειάζεται βέβαια και στήριξη από το κράτος.  Θεωρώ επιτακτική και επιβεβλημένη την ανάγκη ενός Δημόσιου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στην Πάφο, θα αποτελέσει ίσως το εφαλτήριο για μια νέα εποχή, πολύ πιο ελπιδοφόρα.   

Το στοίχημα ασφαλώς δεν είναι εύκολο αλλά επιβάλλεται να δουλέψουμε σκληρά για να το κερδίσουμε.  Για να καταστεί δυνατό πρέπει να εμπλέξουμε κάθε κύτταρο του κοινωνικού μας ιστού, τους συμπολίτες μας, τα οργανωμένα σύνολα της πόλης, όλοι μαζί να εργαστούμε για το αύριο της Πάφου.

Οραματίζομαι λοιπόν ένα Δήμο σύγχρονο, σε τροχιά ανάπτυξης και έντονα συμμετοχικό, με ισχυρό ρόλο και λόγο στους πολίτες, όπου ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς να αισθάνεται το Δήμο δικό της και δικό του.  Αυτή είναι άλλωστε η ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συλλογικότητα!