Συμμετοχικός Προϋπολογισμός €30.000

Τι είναι ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός;

Η λειτουργία του μοντέλου ειναι απλή: ο δήμος ή η κάθε τοπική κυβέρνηση ορίζει ένα ποσό (από μερικές δεκάδες χιλιάδες μέχρι αρκετά εκατομμύρια ευρώ), το οποίο διαθέτει στους πολίτες μιας γεωγραφικής ενότητας, ορίζοντας έναν ή περισσότερους τομείς πολιτικής (πχ αθλητισμός, υγεία, παιδεία, κοινωνικές δομές) ώστε αυτοί να αποφασίσουν σε ποια έργα θα δαπανηθεί. Πρόκειται δηλαδή για προϋπολογισμό εξόδων. Η τοπική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ενημέρωση των πολιτών, την προώθηση της ιδέας, την παροχή τεχνικών γνώσεων, την υποβοήθηση της διαδικασίας, αλλά όχι την καθοδήγησή της.

Το μοντέλο του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού είναι αρκετά διαδεδομένο σε αρκετές σύγχρονες κοινωνίες – ιδιαίτερα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης- σε ολόκληρο τον κόσμο.  Λισαβόνα, Παρίσι, Σάο Πάολο, Νέα Υόρκη, Χαλάνδρι, Κηφισιά το έχουν ήδη εφαρμόσει και υϊοθετήσει.  Στη Σκανδιναβία οι συμμετοχικοί προϋπολογισμοί εντάσσονται στο πλαίσιο της τάσης εκσυγχρονισμού των κρατών, ενώ στην Αγγλία χρηματοδοτούνται πλέον επίσημα από τη Βρετανική κυβέρνηση.  Η Αθήνα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Στερεά Ελλάδα αλλά και πρόσφατα η Αγία Νάπα σχεδιάζουν την υλοποίησή του μέσα στο 2018.

Γιατί τον πρότεινα;

Έχω την πεποίθηση ότι η κοινωνία της πόλης μας έχει ένα αλάνθαστο αισθητήριο.  Μέσα από την επαφή μου με όσους Δημότες έχω την τιμή και ευκαιρία να συζητώ προκύπτουν εξαιρετικές ιδέες για περιοχές παραμελημένες και ξεχασμένες.  Δεν γνωρίζει κανείς καλύτερα άλλωστε το Δήμο μας και τις ανάγκες του από τους ίδιους τους Δημότες.

Αν επιθυμούμε μια πραγματική Κοινωνία των Πολιτών, με ενεργούς Δημότες, ένα Δήμο των πολλών είναι η ώρα να προτείνουμε και να εφαρμόσουμε λύσεις καινοτόμες, που να εμπλέκουν τους Δημότες μας και να τους κάνουν μέρος της προσπάθειας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Φίλε Παφίτη λοιπόν, έχεις ραντεβού με το Δήμο,τη Δημοκρατία, το Γείτονα!

 

Πώς Λειτουργεί;

Το εγχείρημα αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά, και ο προϋπολογισμός αυτός για το έτος 2018 θα ανέρχεται στο ποσό των 30.000 ευρώ. Σαν πρώτο βήμα, προτείνεται η εφαρμογή της διαδικασίας στον τομέα περισσότερο «ελαστικών» δαπανών, που θα αφορούν στην βελτίωση της καθημερινότητας και στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών από τον Δήμο προς τους κατοίκους. Μακροπρόθεσμος στόχος, βέβαια, είναι η συνδιαμόρφωση μεγαλύτερου ποσοστού των δαπανών του δήμου.

Ουσιαστικά, μέσα από ανοικτές διαδικασίες, ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς θα μπορεί να προτείνει τη δική του/της πρόταση για το πού πρέπει να διατεθεί το ποσό αυτό.  Ακολούθως, μετά από αξιολόγηση των προτάσεων, θα επιλεχθεί μια πρόταση για να υλοποιηθεί.  Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα ανακοινωθεί η ακριβής διαδικασία αλλά και ο τρόπος κατάθεσης των προτάσεων.

Γιατί Τώρα;

Μετά την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης για κάλυψη των εγγυημένων Δανείων των Τοπικών Αρχών, ο Δήμος Πάφου απαλλάχθηκε ουσιαστικά από ετήσια δόση ύψους ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ. Με την εξέλιξη αυτή ο Δήμος Πάφου θα εξοικονομήσει συνολικό ποσό 11,5 εκατομμυρίων ευρώ και έχει πλέον τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την ετήσια δόση για αναπτυξιακούς σκοπούς. Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μια ορθότατη απόφαση και ως Δήμος οφείλουμε να «επιστρέψουμε» στους Δημότες αυτά που εξοικονομούμε.