Skip to main content
Άρθρα

Ώρα Ευθύνης : Προέχει η Δημόσια Υγεία

Από 15 Μαρτίου, 20201 Νοεμβρίου, 2020No Comments

Τα δεδομένα της κρισιμότητας της περιόδου που διανύουμε είναι εκτιμώ γνωστά σε όλους μας. Δεν χρειάζεται να αναφέρω τη σοβαρότητα της κατάστασης, το γνωρίζουν όλοι και πολύ καλά.

Κράτος, οργανωμένοι φορείς και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις έχουν πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης και λαμβάνουν μέτρα, με το όποιο κόστος συνεπάγεται, για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊου.

Η Ένωση Δήμων απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας ενημερώνοντας ότι ΟΛΟΙ οι Δήμοι θέτουν στη διάθεση του Υπουργείο Υγείας όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους (προσωπικό, υποστατικά και άλλα μηχανοκίνητα μέσα), στα πλαίσια της συλλογικής προσπάθειας/ευθύνης. Όλοι οι Δήμοι; ΟΛΟΙ; ΟΧΙ! Ένας Δήμος βρίσκεται εν μέσω απεργίας όλων των εργαζομένων με τα σκύβαλα να συσσωρεύονται καθημερινά σε ολόκληρη την πόλη και να αποτελούν εστίες μόλυνσης. Και η ζωή δεν είναι εύκολη για τους Δημότες της πόλης μας.

Την ίδια ώρα που η Ένωση Δήμων θέτει όλα τα μέσα ΟΛΩΝ των Δήμων στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, ο Δήμος Πάφου είναι αδρανοποιημένος!

Αυτή την ώρα ο Δήμος Πάφου τι πράττει;

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πάφου απεργούν εδώ και 1 εβδομάδα ενάντια στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για Ιδιωτικοποίηση του τομέα Αποκομιδής Σκυβάλων. Δεν είναι ώρα για απεργίες. Την Πέμπτη όμως, απέστειλαν επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο κοινοποιώντας τη σαφή πρόθεσή τους για άμεση άρση των απεργιακών μέτρων αντιλαμβανόμενοι τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας, με μοναδική προϋπόθεση το Δημοτικό Συμβούλιο να παγοποιήσει την όποια διαδικασία Ιδιωτικοποίησης.

Πρόταση η οποία έχει γίνει αποδεκτή από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ερωτώ τους συναδέλφους που αρνούνται αυτή την πρόταση. Υπάρχει κάποιος από εμάς που συμμετέχουμε σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο που θέτει ετούτη την ώρα ως άμεση προτεραιότητα των εργασιών του Δήμου το ζήτημα Ιδιωτικοποίησης; Ακόμα και αν δεν διεξαγόταν η απεργία, ο Δήμος αυτή την ώρα δεν θα έπρεπε να λαμβάνει τα απαραίτητα τα μέτρα να συμβάλει ως Τοπική Αρχή στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλει κράτος και κοινωνία; Υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα, μέχρι το Πάσχα, να συζητηθεί η Ιδιωτικοποίηση;

Απαντώ ξεκάθαρα και απερίφραστα. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ! Έτσι ή αλλιώς τα δεδομένα της περιόδου δεν επιτρέπουν την όποια συζήτηση ή/και διεργασία για οποιαδήποτε θέμα. Οι εργαζόμενοι λοιπόν μας ζητούν όχι να τροποποιήσουμε την απόφασή μας, όχι να κάνουμε πίσω, αλλά να δεσμευτούμε για το αυτονόητο. Και ενώ όλοι έχουμε πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης που περνά η χώρα μας, επιλέγουμε να ρισκάρουμε με τη Δημόσια Υγεία, αναζητώντας ποιός θα είναι ο νικητής και ποιός ο χαμένος σε ένα παιχνίδι επιμονής, άνευ ουσίας.

Ερωτώ λοιπόν, ανεξαρτήτως απεργίας, εν μέσω πανδημίας θα συζητούσαμε Ιδιωτικοποίηση Σκυβάλων; Προφανώς ΟΧΙ! Αυτό θέλουν να ακούσουν οι εργαζόμενοι, αλλά ακόμα και αυτό κάποιοι αρνούνται να το πουν!

Σε μια τόσο δραματική μάχη για τη Δημόσια Υγεία, ο οποιοσδήποτε αποπροσανατολισμός από το στόχο μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος. Η συνέχιση της αδράνειας του Δήμου Πάφου και η ανάλωση σε παιχνίδια εντυπώσεων αυτή την ώρα είναι τραγική από όποιο οπτικό πρίσμα και αν την αντικρίσεις.

Την ώρα που σε όλους τους υπόλοιπους Δήμους η Αστυνομία Κύπρου καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για έλεγχο των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, στο Δήμο Πάφου έχει να αντιμετωπίσει ΚΑΙ την απεργία (επεισόδια μεταξύ απεργών και απεργοσπαστών που ο Δήμαρχος Πάφου κάλεσε). Την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι βρίσκονται σε εγρήγορση ανακοινώνοντας επιπρόσθετα μέτρα λαμβάνοντας υπόψη την υγεία των Δημοτών και των Εργαζομένων τους, ο Δήμος Πάφου αναλώνεται σε μια άνευ ουσίας διαμάχη, η οποία σίγουρα θα αφήσει πληγές. Ακόμα και αν αύριο ληφθεί απόφαση άρσης της απεργίας, πώς θα συντονιστεί η Δημοτική Μηχανή (Δημοτικό Συμβούλιο και Εργαζόμενοι) για να ληφθούν άμεσα μέτρα;

Οι εργαζόμενοι λοιπόν μας ζητούν όχι να τροποποιήσουμε την απόφασή μας, όχι να κάνουμε πίσω, αλλά να δεσμευτούμε για το αυτονόητο. Και ενώ όλοι έχουμε πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης που περνά η χώρα μας, επιλέγουμε να ρισκάρουμε με τη Δημόσια Υγεία, αναζητώντας ποιός θα είναι ο νικητής και ποιός ο χαμένος σε ένα παιχνίδι επιμονής, άνευ ουσίας.

Θεωρώ ότι η όποια αντιπαράθεση με τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται, μετά και από την επιστολή των Εργαζομένων, είναι ανεδαφική και άνευ ουσίας. Γιατί ουσιαστικά εκεί καταλήγει η όποια διαφωνία, αν θα προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ ή αργότερα οι διαδικασίες.

Η απεργία πρέπει να λήξει και πρέπει να λήξει ΧΘΕΣ. Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει ένα βήμα πίσω, έχουμε θεσμική ευθύνη προς την κοινωνία που μας ανέδειξε, να πράξουμε κι εμείς το ίδιο. Το γεγονός και μόνο ότι δεν έχει -ήδη- συγκληθεί Έκτακτη Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Πάφου καταδεικνύει κατάφορα την ιεράρχηση προτεραιοτήτων σε λάθος βάση.

Εδώ οφείλω να επισημάνω ότι μπορεί να έχουμε επικεντρωθεί στο ζήτημα της αποκομιδής σκυβάλων, ως το πλέον επείγον ζήτημα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι έχουν κατέλθει σε απεργία ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι του Δήμου Πάφου. Ακόμα δηλαδή και εαν το ζήτημα της αποκομιδής σκυβάλων λυθεί -προσωρινά- με αγορά υπηρεσιών από Ιδιώτη, δεν είναι αυτή η μοναδική ευθύνη μιας Τοπικής Αρχής. Τι θα συμβεί με την Υδροδότηση, βλάβες και επισκευές, εξυπηρέτηση πολιτών κοκ; Τι θα συμβεί εαν το Υπουργείο Υγείας ζητήσει τη συμβολή των Δήμων; Θα τρέχουμε την υστάτη να συντονίσουμε ένα Δήμο σε αδράνεια και απραξία;

Πάνω απ’όλα, στη δική μου συνείδηση, είναι η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, όχι η διαφύλαξη πολιτικών. Αυτά ας τα αφήσουμε σε περιόδους που δεν είναι πρωτόγνορες, που η χώρα μας - και ο πλανήτης - δεν αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή πανδημία.

Επαναβεβαιώνω λοιπόν την καταγεγραμμένη άποψή μου, δηλώνω στους εργαζόμενους του Δήμου Πάφου ότι προσωπικά αποδέχομαι τη συμβιβαστική τους πρόταση και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να αποδεχθώ οποιαδήποτε συζήτηση για Ιδιωτικοποίηση Σκυβάλων μέχρι 20 Απριλίου και απευθύνω έκκληση να άρουν άμεσα τα απεργιακά τους μέτρα. Την ίδια ώρα οφείλω να είμαι ξεκάθαρος, αναστολή της συζήτησης δεν συνεπάγεται και τροποποίηση ή/και αλλαγή της άποψής μου επί του θέματος. Πάνω απ’όλα, στη δική μου συνείδηση, είναι η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, όχι η διαφύλαξη πολιτικών. Αυτά ας τα αφήσουμε σε περιόδους που δεν είναι πρωτόγνορες, που η χώρα μας – και ο πλανήτης – δεν αντιμετωπίζουν μια πρωτοφανή πανδημία.