Skip to main content
Άρθρα

Η Πολιτεία έχει βασική υποχρέωση τη διαφύλαξη της Δημόσιας Ασφάλειας!

ΧΘΕΣ (05 Ιανουαρίου 2022) :  100-150 αλλοδαποί που διαμένουν σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Χλώρακα δημιούργησαν άγρια επεισόδια.  Μέλη της Αστυνομίας μετέβησαν στην σκηνή όπου και δέχτηκαν πετροβολισμό. Επίσης, κατά τις περιπολίες, σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου έγινε η συμπλοκή, εντοπίστηκε ένα αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο, το οποίο είχε υποστεί αρκετές ζημιές.  Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του οχήματος, γύρω στις 6.30 το απόγευμα, ενώ ο ίδιος βρισκόταν εντός του αυτοκινήτου του, σε αδιέξοδο δρόμο, αριθμός προσώπων, κρατώντας ξύλα και άλλα αντικείμενα, κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του και προκάλεσαν ζημιές στο όχημα του, ενώ ο ίδιος τράπηκε σε φυγή, εγκαταλείποντας το αυτοκίνητό του στο σημείο.

ΠΡΟΧΘΕΣ (04 Ιανουαρίου 2022) :  25 περίπου άτομα ενεπλάκησαν σε συμπλοκή στο κέντρο της Πάφου, με ξύλα, μαχαίρια, μπαλτάδες, ρόπαλα κ.ά.  Αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο νεαρά πρόσωπα και να προκληθούν ζημιές σε παρακείμενη πολυκατοικία.

Οι ευθύνες για τα πρόσφατα έκτροπα είναι πολλές και βαραίνουν αρμόδιους αλλά και όσους πλουτίζουν "στοιβάζοντας" στην κυριολεξία σε απάνθρωπες συνθήκες αλλοδαπούς.

Αυτά τα επεισόδια και οι συμπλοκές δεν είναι οι πρώτες που σημειώνονται στην Πάφο, και ειδικότερα στην Χλώρακα.  Η συχνότητα των συμπλοκών αυξάνεται όπως και ο  κίνδυνος να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.  Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση γίνεται έκρυθμη και απειλείται η Δημόσια Ασφάλεια.

Είναι πλέον κοινή παραδοχή ότι η χώρα μας δέχεται τα τελευταία χρόνια μια ασφυκτική πίεση λόγω των συνεχών μεταναστευτικών ροών.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κομισιόν, επεσήμανε πως το ποσοστό αιτητών ασύλου, ή ήδη κατόχων καθεστώτος προστασίας φτάνει το 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου (όταν την ίδια ώρα το ποσοστό αυτό, κατ’αναλογία πληθυσμού, δεν ξεπερνά το 1% στα υπόλοιπα Κράτη Μέλη πρώτης γραμμής).

Η συντριπτική πλειοψηφία δε των προσώπων που αιτούνται ασύλου στην Κύπρο αφορούν σε πρόσωπα από ασφαλείς χώρες προέλευσης, τα οποία φτάνουν στα Κατχόμενα από την Τουρκία και από εκεί περνούν παράνομα στις ελεύθερες περιοχές.

Είναι λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι η διαχείριση του θέματος είναι δύσκολη και περίπλοκη.  Αυτό όμως που πρόεχει σήμερα, είναι μέχρι το ζήτημα να συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ να αναζητηθούν οι δικές μας ευθύνες.

Και είναι εδώ που προκύπτουν τα σοβαρότατα ερωτήματα που οφείλουν να μας απασχολήσουν άμεσα.

  • Στο συγκρότημα διαμένουν δεκάδες αλλοδαποί.
    • Διαμένουν νόμιμα στο συγκρότημα;
    • Είναι αιτητές ασύλου ή έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις τους;
    • Ο Ιδιοκτήτης του συγκροτήματος δηλώνει τους ενοίκους;
    • Δηλώνει εισόδημα από το συγκεκριμένο (ή και άλλα συγκροτήματα);
  • Το συγκρότημα με Διάταγμα ημερομηνίας 17/11/2021 της Επάρχου Πάφου, κρίθηκε ακατάλληλο για ανθρώπινη διαβίωση λόγω ανθυγιενών συνθηκών.
    • Γιατί δεν εφαρμόζεται άμεσα το Διάταγμα;
    • Ποιές οι ευθύνες του ιδιοκτήτη/ων;
  • Πόσο καιρό γνώριζαν οι αρμόδιοι για αυτό το συγκεκριμένο συγκρότημα (και ενδεχομένως και για άλλα);
  • Όσοι από τους αλλοδαπούς ενεπλάκησαν σε επεισόδια και αιτούνται ασύλου θα παραμείνουν ή θα παραπεμφθούν στη διαδικασία επιστροφής;
  • Πώς διασφαλίζει η Πολιτεία την αξιοπρεπή διαβίωση όσων αιτούνται ασύλου και της ένταξής τους στην Κοινωνία;
    • Η γκετοποίηση μοιάζει μοναδική διέξοδος όταν δεκάδες άνθρωποι “στοιβάζονται” και “εγκαταλείπονται”.

Το γενικότερο πλαίσιο διαχείρισης του Μεταναστευτικού χρήζει βελτίωσης/αναβάθμισης.  Να διαχωριστούν επιτέλους όσοι καταφεύγουν στη χώρα μας προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής από τις απάνθρωπες συνθήκες στις δικές τους χώρες και όσοι εγκληματικά καταχράζουνται και εργαλειοποιούν το σύστημα.

Είναι πάντα φρονιμότερο να σηκώνουμε εμείς τις κουρτίνες πριν τις σηκώσουν οι άνεμοι: Κώστας Μόντης