Σχέδιο Ανάκαμψης Εμπορικού Κέντρου

Πλαίσιο Προτάσεων

Η Ανάπλαση του παραδοσιακού εμπορικού κέντρου ως έργο αποτελεί ίσως το πιο νευραλγικό και σημαντικό έργο που έγινε στην πόλη μας. Το έργο στοχεύει όχι μόνο στον εξωραϊσμό του κέντρου της πόλης αλλά και στην ανάδειξή του ιστορικού κέντρου ως εμπορικού πυρήνα – όπως άλλωστε λειτουργούσε για δεκαετίες.

Ως Δημοτική Αρχή βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική πρόκληση, να διασφαλίσουμε ότι τα έργα ανάπλασης που έγιναν θα τύχουν ουσιαστικής στήριξης αλλά και προγραμματισμένης διαχείρισης. Στοχευμένες δράσεις που θα ενισχύσουν την εμπορική και επιχειρηματική ανάπτυξη στο κέντρο της πόλης, που εδώ και λίγα χρόνια αφέθηκε να οδηγηθεί σε μαρασμό. Η οικονομική κρίση αλλά και η απουσία μακροχρόνιου προγραμματισμού επιδείνωσαν το πρόβλημα με αποτέλεσμα το Εμπορικό Κέντρο που άλλοτε έσφυζε από ζωή να ατονήσει και να χάσει την εμπορικότητά του.

Τώρα είναι η χρονική στιγμή να δράσουμε και να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα, να προχωρήσουμε σε ένα πολυεπίπεδο σχέδιο δράσεων με βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Αυτό που το προτεινόμενο πλαίσιο φιλοδοξεί να πετύχει είναι μια σειρά από συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες και πολιτικές που θα ιεραρχήσουν ορθά τις προτεραιότητες για να επανεκκινήσουμε το Ιστορικό μας κέντρο ως τον ουσιαστικό πυρήνα της πόλης.

Μέτρα Άμεσης Εφαρμογής

1. Κίνητρα Προσέλκυσης Νέων Επιχειρήσεων

Είναι αυτονόητο ότι για να καταστεί δυνατή η ουσιαστική αναζωογόνηση του Εμπορικού Κέντρου επιβάλλεται η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων που θα προσδώσουν ενδιαφέρον και κινητικότητα στην περιοχή.
Αποτελεί δηλαδή βασική προϋπόθεση να ενθαρρύνουμε εκείνες τις επιχειρήσεις που θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη του κέντρου, με όσα μέσα διαθέτουμε και να υποβοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν.

Κίνητρα Προσέλκυσης Επιχειρήσεων

  • Απαλλαγή από Δημοτικό Τέλος Σκυβάλων για 2 έτη
  • Απαλλαγή από Τέλος Επαγγελματικού Φόρου για 2 έτη
  • Απαλλαγή από Τέλος Άδειας Λειτουργίας Επαγγελματικού Υποστατικού για 2 έτη
  • Απαλλαγή από την Επιβολή Εξαγοράς Χώρων Στάθμευσης
  • Εξετάση Πολεοδομικών Αιτήσεων κατά προτεραιότητα, έκδοση εντός 60 εργάσιμων ημερών.

Προϋποθέσεις

  • Χρήσεις Καταστημάτων (Σύμφωνα με άξονες και επιθυμητές χρήσεις)
  • Ο ενοικιαστής θα πρέπει να προσκομίσει υπογραμμένο ενοικιαστήριο έγγραφο διάρκειας δύο (2) -τουλάχιστον- ετών με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμη δύο έτη.

Περίοδος Εφαρμογής: 6-9 Μήνες

2. Καταγραφή και Οριοθέτηση Περιοχής

Η περιοχή του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου αποτελεί -ίσως- μια από τις παλαιότερες περιοχές δομημένου περιβάλλοντος στον Αστικό μας Ιστό. Η ανάπτυξη και επέκταση της περιοχής έγινε άνευ σχεδιασμού -συνήθως αυθαίρετες οικοδομές- δημιουργώντας ένα μωσαϊκό κτιρίων που επιβάλλει μια ολιστική αντιμετώπιση.

Η περιοχή δεν έχει ουδέποτε οριοθετηθεί αυστηρά, πού δηλαδή αρχίζει και πού τελειώνει το λεγόμενο “Ιστορικό Κέντρο” και πώς αυτό καθορίζεται;

Τα κτίρια, τα περισσότερα εκ των οποίων Τ/Κ χρήζουν συντήρησης αλλά και εκμετάλλευσης, αστικά κενά τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα και κτίρια Αρχιτεκτονικής ουσίας που μένουν στην αφάνεια.

Δημιουργία Μητρώου Κτιριακού Αποθέματος

  • Καταγραφή όλων των κτιρίων και ταξινόμησή τους σε Βάση Δεδομένων ανάλογα με Χαρακτηριστικά τους (Αριθμός Ορόφων, Περίοδος Οικοδόμησης, Ιδιοκτησιακό Καθεστώς, κ.ο.κ.)
  • Καταγραφή όλων των Υφιστάμενων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Εμπορικό Κέντρο.
  • Καταγραφή Εγκαταλελειμμένων Κτιρίων και διαμόρφωση πλαισίου για τη Ιδιοκτησιακή και Χρηματοοικονομική διάσταση του προβλήματος.
  • Οριοθέτηση της περιοχής του “Ιστορικού Κέντρου”.
  • Καταγραφή Αξιόλογων Κτιρίων και χαρακτηρισμός όσων εμπίπτουν ως “Διατηρητέα”).
  • Καταγραφή Στατικά Επικίνδυνων Οικοδομών.
  • Καταγραφή Ανοικτών Υπαίθριων Χώρων/Αστικών Κενών.

Περίοδος Εφαρμογής: 3-6 Μήνες

3. Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Open Mall

Μια πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση του Εμπορικού Κέντρου με απλές κινήσεις. Ανάλογες ενέργειες έχουν εφαρμοστεί, με μεγάλη επιτυχία, σε πόλεις της Ευρώπης και πρόσφατα και της Ελλάδας (Πειραίας, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη).
Τα καταστήματα που θα ενταχθούν δηλαδή, θα ακολουθούν μια ενιαία πολιτική, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στα Εμπορικά Κέντρα (Malls).

  1. ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ:  Χάρτης των επιχειρήσεων που θα διατίθεται δωρεάν τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή. Ο Χάρτης θα προκύψει από την Καταγραφή της περιοχής
  2. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ:  Σχεδιασμός και δημιουργία Ιστοσελίδας του Open Mall Πάφου, στην οποία θα υπάρχει ο χάρτης με τις επιχειρήσεις, οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, πληροφορίες για την περιοχή (πρόσβαση, ιστορία, αξιοθέατα, ωράρια, κλπ), προσφορές.
  3. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ MARKETING:  Οργανωμένες ενέργειες Marketing, όπως ενιαία κάρτα αγορών (loyalty schemes) με πόντους αγορών ή και εκπτώσεις (στην οποία θα συμμετέχουν εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, παιδότοποι, κλπ.). Κοινή χρήση γραφικών, αφίσων, διαφημιστικών φυλλαδίων, κ.α.
  4. ΕΝΙΑΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ:  Προώθηση, προβολή και επικοινωνία των επιχειρήσεων της εμπορικής περιοχής μέσα από διαφημιστικές αφίσες, βίντεο, φυλλάδια κ.α. Τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων που να καθοδηγούν τον επισκέπτη.
  5. ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ/ΔΡΩΜΕΝΩΝ:  Δρώμενα για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, επιδείξεις μόδας και άλλες πολιτιστικές/καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (Λεωφόρος Χριστουγέννων κλπ)

Περίοδος Προετοιμασίας: 12-18 Μήνες

4. Διαχείριση/Ολοκλήρωση Έργων

Τα Έργα Ανάπλασης της πόλης μας αποτελούν -αναμφισβήτητα- κομβικό σημείο στην πορεία της εξέλιξης της. Μετά την αποπεράτωση των Έργων, ένα μεγάλο κεφάλαιο που οφείλει να μας προβληματίσει είναι η Διαχείρισή τους αλλά και η ορθή τους λειτουργία.

Επιβάλλεται να εμπλακούν όλοι οι Τοπικοί Αρμόδιοι φορείς (ΕΤΕΚ, ΣΑΚ, ΣΠΟΛΜΗΚ, ΟΣΕΟΚ, ΠΟΒΕΚ, κ.α.) και μαζί με την Τοπική Αρχή να καταρτιστεί ένα θεσμικό πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης των έργων.

Είναι συχνό φαινόμενο, μετά την παράδοση έργων να εντοπίζονται προβλήματα που οφείλονται είτε σε σχεδιαστικά σφάλματα/αμέλειες είτε σε κακοτεχνίες των Εργολάβων. Οφείλουμε να μεριμνήσουμε εκ των προτέρων και να παρέχουμε το μηχανισμό έγκαιρης αντιμετώπισης των όποιων ζητήματων ενδεχομένως προκύψουν.

Είναι επίσης, εξίσου σημαντικό να συζητηθεί η Διαχείριση των Έργων, ιδιαίτερα των Χώρων Πολιτισμού (Μαρκίδειο, Αττικόν, Παλιά Ηλεκτρική) αλλά και των χώρων συνάθροισης κοινού και Εμπορίου (Χάνι του Ιμπραήμ, Δημοτική Αγορά).

5. Σύσταση Ad Hoc Επιτροπής

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του εγχειρήματος αλλά και τα πολυεπίπεδα ζητήματα που θα προκύψουν για την ολοκλήρωση της πρότασης, θεωρώ ορθή τη σύσταση ad hoc Επιτροπής που θα μπορεί να παρακολουθεί και να εποπτεύει την υλοποίηση των θεμάτων, συντονίζοντας ουσιαστικά τις αρμόδιες Επιτροπές του Δήμου.

Η ανάγκη της ad hoc Επιτροπής έχω την αίσθηση ότι θα προκύψει ούτως ή άλλως αφού δεν υπάρχει σήμερα Επιτροπή της οποίας οι αρμοδιότητες να καλύπτουν πλήρως τα μέτρα.

Αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία η Επιτροπή σε σχέση με την ολοκλήρωση των εργών και τη διαχείρισή της παραλαβής τους. Στην Επιτροπή θα μπορούν να συμμετέχουν (εκτός από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου) εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ιδιώτες, επιχειρηματίες, μέλη ΕΤΕΚ κλπ

6. Μελέτη και Πλαίσιο Σκίασης

Ήδη, συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν καταθέσει προτάσεις σχετικά με την ανάγκη Σκίασης του Εμπορικού Κέντρου. Αποτελεί αυτονόητο πλεονέκτημα των Κλειστών Εμπορικών Κέντρων/Malls η ανηπερέαστη λειτουργία τους ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Είναι λοιπόν σημαντικό να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη Σκίασης του Εμπορικού Κέντρου (στην οποία να περιλαμβάνεται και ο χώρος της Λαϊκής Αγοράς – με αντικατάσταση του υφιστάμενου στέγαστρου) με στόχο τη Σκίαση τους καλοκαιρινούς μήνες και την προστασία από βροχές κατά τους χειμερινούς μήνες.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΚΙΑΣΗΣ

Το ζήτημα Σκίασης της περιοχής (ή/και υποπεριοχών) πρέπει να εξεταστεί μέσα από ένα ορθολογιστικό πρίσμα. Προτού είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε πώς και τι επιθυμούμε να προτείνουμε, χρειάζεται να γίνει μια ενδελεχής και εμπεριστατωμένη μελέτη για τις ανάγκες και τα δεδομένα της περιοχής.

Ανάλογες μελέτες έχουν γίνει σε αρκετές περιοχές, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν αναδείξει τα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης και έδωσαν τα απαραίτητα δεδομένα ιεράρχησης των αναγκών των περιοχών μελέτης.

Περίοδος Εκπόνησης Μελέτης: 6-12 Μήνες

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΚΙΑΣΗΣ

Είναι -θεωρώ- αυτονόητο ότι μέχρι να εκπονηθεί η μελέτη, αλλά ενδεχομένως και μετά τη μελέτη, η ανάγκη Σκίασης των καταστημάτων παραμένει.

Τα περισσότερα Εμπορικά Καταστήματα στο Εμπορικό Κέντρο δεν διαθέτουν Ιδιωτικό Χώρο, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, η Οικοδομική γραμμή συμπίπτει με τη Ρυμοτομική καθιστώντας δύσκολη την επίλυση της σκίασης και προστασίας των εμπορευμάτων τους.

Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι σε όποια καταστήματα συμπίπτει η Οικοδομική Γραμμή με τη Ρυμοτομική γραμμή θα πρέπει να επιτρέπεται -κατόπιν σχετικής άιτησης- η διατήρηση ή/και τοποθέτηση τέντας.

  • Μέγιστο άνοιγμα : 1.80μ
  • Καθαρός Χώρος Διέλευσης  από κάτω: 2.20μ (τουλάχιστον)
  • Ενιαία τοποθέτηση καθ’ύψος
  • Χρωματισμοί κατόπιν έγκρισης και υπόδειξης των Τεχνικών Υπηρεσιών

Περίοδος Εφαρμογής: 1-3 Μήνες

Μέτρα Μεσοπρόθεσμης Εφαρμογής

1. Δημιουργία νέου ΚΕΠ στο Κέντρο

Το Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), προσελκύει αρκετούς επισκέπτες καθημερινά. Η υφιστάμενή του τοποθεσία, επί της Ελευθερίου Βενιζέλου, ήδη είναι προβληματική με μειωμένους χώρους στάθμευσης και προκαλεί αυξημένη κίνηση και
οχληρία στη συγκεκριμένη αρτηρία.

Η Δημιουργία ΚΕΠ στο Κέντρο θα εκπληρώσει δύο βασικούς στόχους, θα βοηθήσει τους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους με το δημόσιο και θα συμβάλει καταλυτικά στις προσπάθειες αναζωογόνησης της περιοχής.

Η μεταφορά του ΚΕΠ στο Εμπορικό Κέντρο θα συμβάλει όχι μόνο στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του ΚΕΠ και της εξυπηρέτησης των πολιτών αφού καλύπτονται οι ανάγκες στάθμευσης και διακίνησης
των επισκεπτών.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΠ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

  • Αποσυμφόρηση υφιστάμενου ΚΕΠ επί Οδού Ελευθερίου Βενιζέλου
  • Καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών με την παρουσία δύο ΚΕΠ στην Επαρχία μας
  • Ικανοποιητικοί Χώροι Στάθμευσης (4 μεγάλοι Χώροι Στάθμευσης περιμετρικά)
  • Προσβασιμότητα μέσω Αστικών Συγκοινωνιών – άμεση γειτνίαση με Τερματικό Σταθμό Καραβέλας
  • Αύξηση επισκεψιμότητας της περιοχής του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ 

  • Κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου
  • Χάνι του Ιμπραήμ (Μέρος)
  • Κτίριο Παλιάς Αστυνομίας (Μέρος)
  • Κτίριο Ιδιοκτησίας Δήμου Πάφου
  • Κτίριο από Διαχείριση Τ/Κ Περιουσιών
  • Ιδιωτικό Ακίνητο

Περίοδος Υλοποίησης: 12-24 Μήνες

Ως Τοπική Αρχή, να προτείνουμε στη Διεύθυνση Διοίκησης του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες τη Δημιουργία 2ου ΚΕΠ στο Κέντρο της πόλης. Το έπραξε ο Δήμος Λευκωσίας το 2015 με επιτυχία.

2. Επανεκκίνηση/Στήριξη Υφιστάμενων Επιχειρήσεων

Οι πλείστες των υφιστάμενων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Εμπορικό Κέντρο έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική ύφεση της τελευταίας δεκαετίας. Η περίοδος διεξαγωγής των έργων ανάπλασης τους έφερε σε δυσχερέστερη θέση απ’ότι ήδη βρίσκονταν.

Μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν στο μαρασμό με αρκετές εξ αυτών να βρίσκονται σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση. Είναι αυτονόητο ότι για να μπορέσει το Εμπορικό Κέντρο να ανακτήσει την αίγλη του ως Εμπορικός άξονας, χρειάζονται αναβαθμίσεις και από πλευράς των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα όμως είναι αντιληπτό ότι μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης (οικονομική κρίση και διεξαγωγή έργων) δεν είναι σε θέση να διαθέσουν κεφάλαιο για να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Βρισκόμαστε λοιπόν ενώπιον ενός φαύλου κύκλου, για να μπορέσει το Εμπορικό Κέντρο να ανακάμψει πλήρως χρείαζεται να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν οι επιχειρήσεις ούτως ώστε να καταστούν πιο ελκυστικές στο καταναλωτικό κοινό. Για να εκσυγχρονιστούν όμως χρειάζονται το απαραίτητο κεφάλαιο, που οι περισσότερες δεν το κατέχουν.

Είναι γι’αυτό το λόγο που προτείνω ως Τοπική Αρχή να διαβουλευτούμε μαζί με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών και να εξετάσουμε τη δυνατότητα κατάρτισης Σχεδίου Επανεκκίνησης Υφιστάμενων Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

  • Να έχει την -κατά περίπτωση- απαιτούμενη εν ισχύ άδεια λειτουργίας ή την υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα αίτηση έκδοσης ή ανανέωσης αυτής, για την δραστηριότητα στην οποία δραστηριοποιείται.
  • Να μην είναι υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
  • Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της δεν υπερβαίνει τα 80.000 €.
  • Να υποβάλει Επενδυτικό Σχέδιο με επιλέξιμες δαπάνες
  • Να υποβάλει Μελέτη Βιωσιμότητας της επιχείρησης (όπως θα εξελιχθεί μετά τη συμμετοχή στη δράση)
  • Οι δικαιούχοι μετά την ένταξή τους και για τρια (3) έτη μετά την τελική πληρωμή της δράσης θα πρέπει να μην προβούν στην μετεγκατάσταση της ενισχυθείσας επιχείρησης εκτός της περιοχής εφαρμογής του προγραμμάτος.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν δύναται να είναι μικρότερος των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000 €) και δεν δύναται να υπερβαίνει τον κύκλο εργασιών του έτους ή το ποσόν των ογδόντα χιλιάδων ευρώ (80.000 €).

Η Χρηματοδότηση θα καλύπτει το 50% των επιλέξιμων δαπανών και μπορεί να προσαυξάνεται κατά 20% φτάνοντας στο 70% στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού.

Οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται για τις ακόλουθες δαπάνες:

  • Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος
  • Ανανέωση αποθέματος προϊόντων
  • Μηχανήματα – Εξοπλισμός
  • Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (υφιστάμενο ή/και νέο προσωπικό)

Περίοδος Προετοιμασίας: 12-18 Μήνες

Περίοδος Εφαρμογής: 6-12 Μήνες

3. Αξιοποίηση Κτιρίου Παλιάς Αστυνομίας, Δημόσιου Κήπου και Άλσους Μαλιώτου

Δύο οφειλόμενες -πολύ σημαντικές- αποδόσεις στην πόλη μας και ένας αναξιοποίητος χώρος που θα συμπληρώσουν σε μεγαλό βαθμό την εικόνα του Αστικού Κέντρου της.

Με την ανάπλαση των έργων στο Κέντρο της πόλης -ιδιαίτερα δε μετά την κατεδάφιση του παλαιού Τ/Κ σχολείου- δημιουργήθηκε ένα μεγάλο αστικό πλατειακό σύνολο το οποίο έλειπε από την πόλη. Μέσα σε αυτό το σύνολο βρίσκονται ελεύθερα πλέον όλα τα σημαντικά κτίρια της περιοχής: Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημαρχείο, Νεοκλασικά Εκπαιδευτήρια, η Ιστορική Λέσχη Ευσέβεια, το κτίριο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, ο αναβαθμισμένος Κινηματογράφος Αττικόν σε ένα ενιαίο πολυχώρο πολιτισμού με την Παλιά Ηλεκτρική.

ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΛΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Διαχρονικές προσθήκες, παρεμβάσεις και αλλοιώσεις έγιναν για να καλυφθούν υπηρεσιακές ανάγκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν από ευτελή υλικά και με πρόχειρους τρόπους κατασκευής. Η κεντρική αυλή από τόπος συγκέντρωσης και κυκλοφορίας μετατράπηκε σε χώρο στάθμευσης. Πρόχειρες κατασκευές στο Βόρειο σύνορο και μια ψηλή περίφραξη, προφανώς για λόγους ασφαλείας, απέκοψαν το κτίριο από την πλατεία και το γύρω χώρο και η είσοδος γίνεται σήμερα από το Ανατολικό μέρος με τρόπο που δε συνάδει με τη σημασία του κτιρίου. Είναι προφανές ότι οι ανάγκες ασφαλείας σήμερα έχουν αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό το κτίριο και τη δημόσια λειτουργία και ακτινοβολία του εφόσον έχει αποκοπεί από τον ιστό της πόλης και κρύφτηκε πίσω από ψηλά κάγκελα που του δίνουν μια στρατιωτική όψη ανάρμοστη με μια σύγχρονη πόλη και το κέντρο της.

Είναι σημαντικό το κτίριο να απαλλαγεί από αυτές τις διαχρονικές αλλοιώσεις, να αποκτήσει τη θέση του στο κέντρο της Πάφου και να αποδοθεί σε μια επιθυμητή χρήση που θα ταιριάζει με τους σχεδιασμούς αναβάθμισης της περιοχής. Μια Αρχιτεκτονική παρέμβαση σύμφωνα με τις σύγχρονες αρχές επέμβασης σε διατηρητέα κτίρια θα αναδείξει το πλήθος των αρετών του και θα αποκαταστήσει ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης.

Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εκμετάλλευση και η αξιοποίηση αυτού του χώρου αφού λόγω τοποθεσίας θα αποτελεί σημείο αναφοράς και “κέντρο βάρους” ολόκληρου του κέντρου. Είναι κατά την άποψή μου μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να εμπλακεί ευρύτερα και η κοινωνία, να αποτελέσει χώρο συνάθροισης. Πρέπει να επιχειρηθεί ο συνδυασμός του Πολιτισμού, της Ιστορίας αλλά και της ψυχαγωγίας, ένας Πολυχώρος που θα σφύζει ζωή καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας.

Περίοδος Υλοποίησης: 18-36 Μήνες

4. Αναβάθμιση Αστικού Εξοπλισμού

Για να καταστήσουμε το Ιστορικό Κέντρο ένα σύγχρονο προορισμό, ελκυστικό και εύχρηστο προς τους επισκέπτες χρειάζεται να γίνουν και κάποιες μικρές αλλά σημαντικές “παρεμβάσεις” που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τη λειτουργία του, ως προς τη διακίνηση αλλά και ενημέρωση των επισκεπτών.

ΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΧΡΗΣΕΩΝ/ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ/ΠΟΡΕΙΩΝ

Η διακίνηση ενός επισκέπτη και η ευκολία περιήγησής του σε μια περιοχή είναι βασικό ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει.
Τοποθέτηση σημάνσεων που θα καταδεικνύουν τα Σημεία Ενδιαφέροντος (Χάνι του Ιμπραήμ, Δημοτική Αγορά, Μούτταλος, κοκ), τις υπηρεσίες αλλά και τις χρήσεις (Λιανικό Εμπορίο, Αναψυχή, κοκ.).

ΔΩΡΕΑΝ WI-FI

Στην εποχή μας, το δωρεάν διαδίκτυο αποτελεί -πλέον- επιτακτική ανάγκη. Να επεκταθεί το δίκτυο δωρεάν παροχής Wi-Fi σε ολόκληρη την περιοχή του Εμπορικού Κέντρου.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (INFO KIOSKS)

Μια πολύ πετυχημένη λύση που παρέχεται σε πάρα πολλές πόλεις του εξωτερικού, μέσω της οποίας μπορεί να ενημερωθεί ο επισκέπτης για την πόλη και για την περιοχή που βρίσκεται. Θα μπορούσαν να τοποθετηθούν διάφορα καθ’όλη την έκταση του Κέντρου και ένα επανδρωμένο με προσωπικό του Δήμου στην Πλατεία Κέννεντυ.

ΗΧΗΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Η Ηχητική κάλυψη των Εμπορικών Αξόνων του κέντρου κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων αλλά και κατά τη διάρκεια γιορτών και των υπόλοιπων ημερών θα προσδώσει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα και ύφος στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Δεν χωρεί καμμία αμφιβολία ότι οι υφιστάμενοι Δημόσιοι Χώροι Υγιεινής είναι λίγοι για να καλύψουν τις ανάγκες ενός σύγχρονου Κέντρου αλλά και σε πολύ κακή κατάσταση που τους καθιστούν σχεδόν άχρηστους.  Αποτελεί ανάγκη η αναβάθμιση/αντικατάσταση των υφιστάμενων χώρων αλλά και η χωροθέτηση νέων χώρων Υγιεινής.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΙ / ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Η πεζοδρόμηση των περισσότερων δρόμων στο Εμπορικό Κέντρο αλλά και αρκετοί ελεύθεροι χώροι που υπάρχουν σε αυτό δίνουν τη δυνατότητα χωροθέτησης Παιδότοπων, χώρων που θα μπορούν τα παιδιά και οι γονείς να απασχολούνται.

5. Ταμείο Αναζωογόνησης Κέντρου

Στα πλαίσια της ανάπλασης του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου και της φιλοδοξίας του Δήμου να αναδείξει την περιοχή ως πόλο έλξης θα πρέπει να καθοριστούν οι μηχανισμοί βελτίωσης και συντήρησης των υποδομών και των δημόσιων χώρων της περιοχής.
Για την υλοποίηση αυτών των εργασιών αλλά και άλλων ενεργειών που πιθανόν να ληφθούν στο κέντρο, προτείνεται η δημιουργία Ταμείου Υποδομών και Αναζωογόνησης για το Κέντρο της πόλης.

ΠΗΓΕΣ ΠΟΡΩΝ

  • Προσθήκη “τέλους αναβάθμισης” στους λογαριασμούς των καταστηματαρχών της περιοχής ως έξοδα διαχείρισης της περιοχής.
  • Τυχόν χορηγίες, δωρεές για σκοπούς αναβάθμισης της περιοχής.
  • Πόροι που θα προκύπτουν από τη διαχείριση της λειτουργίας διευκολύνσεων που ενδεχομένως υπάρχουν ή θα υπάρξουν στους δημόσιους χώρους(π.χ. Μέρος εσόδων από Δημόσιους Χώρους στάθμευσης κοκ).
  • Τα χρηματικά ποσά που θα καταβάλλονται από αιτητές αναπτύξεων στην περιοχή ως ανταποδοτικά για την παραχώρηση από την Πολεοδομική Αρχή επιπλέον δικαιωμάτων ανάπτυξης, με βάσεις τις πρόνοιες του μελλοντικού Σχεδίου Περιοχής.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΡΩΝ

Οι πόροι του Ταμείου δεν θα κατακρατούνται σε ανενεργό κατάσταση, αλλά θα διατίθενται απκλειστικά και ενεργά για τη χρηματοδότηση (ή τη συγχρηματοδότηση) της δαπάνης για μικρές εξωραϊστικές επεμβάσεις. Μεταξύ άλλων οι πόροι μπορούν να διατίθενται για:

  • Διαμόρφωση και αναβάθμιση δημόσιων ανοικτών χώρων
  • Αγορά και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού
  • Εκσυγχρονισμός και συντήρηση υποδομών
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων

6. Σχέδιο Κινητικότητας

Με την ολοκλήρωση των Έργων Ανάπλασης στο Κέντρο της πόλης μας και -κυρίως- με την πεζοδρόμηση αρκετών δρόμων σε αυτό έχουν επηρεαστεί σε μεγαλό βαθμό οι πορείες στο Κέντρο.

Ουσιαστικός κυκλοφοριακός σχεδιασμός, ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Οι «περιοχές ήπιας κυκλοφορίας», οι «ήρεμες γειτονιές», οι «δρόμοι ποδηλάτου», όπου συνυπάρχει ποδήλατο και αυτοκίνητο, με την προτεραιότητα να ανήκει στο πρώτο, οι «πράσινοι δρόμοι» ή οι «πράσινες ροές», οι «δρόμοι ήπιας συνύπαρξης όλων των χρηστών», τα «αστικά βουλεβάρτα» και τόσες άλλες εφαρμογές, που συναντώνται συχνά στις ευρωπαϊκές πόλεις, για την Πάφο είναι άγνωστες. Απέναντι στο πρόβλημα του κορεσμού συνεχίζουν κάθε φορά να δίνονται ad hoc, λύσεις, με αφαίρεση και άλλου χώρου από τον πεζό και το πράσινο, από τον ελάχιστο που τους έχει απομείνει.

Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο Σχέδιο Κινητικότητας που θα προωθεί την εύκολη και άμεση πρόσβαση στους επισκέπτες στο Κέντρο.

Το Σχέδιο Κινητικότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων):

  • ΔΙΚΤΥΟ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
  • ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΒΕΛΑ]
  • ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΜΕΑ
  • ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ
  • ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Περίοδος Εκπόνησης Μελέτης: 12-18 Μήνες

7. Στέγαση Εμπορικού Κέντρου

Αφού ολοκληρωθεί και εκπονηθεί η Μελέτη Ενιαίας Σκίασης, είναι θεωρώ επιβεβλημένη η ανάγκη διεξαγωγής Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Στέγαση του Εμπορικού Κέντρου. Θα μπορούσε αυτό το εγχείρημα από μόνο του να αλλάξει εντελώς το πρόσωπο αλλά και τη λειτουργία της περιοχής. Στόχος δεν θα πρέπει να είναι μόνο η ηλιοπροστασία κατά την Θερινή περίοδο αλλά και κατά τη Χειμερινή περίοδο.

Έχουμε δει αρκετά παραδείγματα τέτοιου είδους εγχειρήματα -ορισμένα πετυχήμενα και κάποια όχι και τόσο- σε αρκετές πόλεις. Αυτό που προέχει, εκτός των λειτουργικών στοιχείων της όποιας πρότασης, αλλά και του κόστους κατασκευής και συντηρήσης είναι η αισθητική και η ενσωμάτωσή της στο χαρακτήρα της περιοχής.

Μέσα από τη διαδικασία ενός Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού θα προκύψουν προτάσεις καινοτόμες αλλά και πρωτότυπες, που ενδεχομένως μέχρι σήμερα δεν έχουμε υπόψη μας ως εικόνα για την περιοχή. Ενδεχομένως να αποτελούν μόνιμες ή και εφήμερες κατασκευές.

Το στέγαστρο, πρέπει να ενσωματώσει και να λαμβάνει υπόψη και την περιοχή της “Λαϊκής” Αγοράς με στόχο την αντικατάσταση του υφιστάμενου στεγάστρου.

Περίοδος Υλοποίησης: 36-48 Μήνες

Αποτελεί αυτονόητο πλεονέκτημα των Κλειστών Εμπορικών Κέντρων/Malls η ανηπερέαστη λειτουργία τους ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Οφείλουμε να εξετάσουμε πώς μπορεί η περιοχή να αναβαθμιστεί τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά!

Μέτρα Μακροπρόθεσμης  Εφαρμογής

1. Εκπόνηση Σχεδίου Περιοχής

Αποτελεί ενδεχομένως το σημαντικότερο μέτρο που αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να λάβει για την ουσιαστική ανάκαμψη του Εμπορικού Κέντρου. Μια παρακαταθήκη της οποίας τα οφέλη θα διαφαίνονται για τις επόμενες δεκαετίες. Χρειάζεται λοιπόν βούληση αλλά και άμεσες ενέργειες για να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στην εκπόνηση Σχεδίου Περιοχής.
Έχουμε ήδη δει τα θετικά αντίκτυπα της εκπόνησης και εφαρμογής Σχεδίων Περιοχής τόσο στη Λεμεσό όσο και στη Λευκωσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Περίοδος Υλοποίησης: 18-36 Μήνες

2. Πολυώροφος Χώρως Στάθμευσης

Ο Χώρος Στάθμευσης κάτω από την Οδό Πετράκη Μιλτιάδους (Χαμάμ) θα μπορούσε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της περιοχής. Η παρουσία ανελκυστήρα στον εν λόγω Χώρο Στάθμευσης ενώ ήταν ένα πολύ ορθό στη σκέψη μέτρο, δυστυχώς παραμένει για μεγάλη περίοδο ανενεργός με αποτέλεσμα ο Χώρος Στάθμευσης να μην προτιμάται από πολλούς συνδημότες μας.

Ο χώρος θεωρώ ότι ενδείκνυται για την ανέγερση πολυώροφου Χώρου Στάθμευσης, η οροφή του οποίου θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο εστίασης και συγκέντρωσης.

Η περιοχή προσφέρει ένα από τα ωραιότερα σημεία θέασης της πόλης μας και θα μπορούσε να αποτελέσει ελκυστικό πόλο έλξης.

Επικοινωνήστε μαζί μου