Σύγκληση Ειδικής Συνεδρίας για την Πορεία Εκτέλεσης Έργων

Πρόταση για Σύγκληση Ειδικής Συνεδρίας για την Πορεία Εκτέλεσης Έργων Υποδομής

Κύριοι και Κυρία συνάδελφοι,

Την Τετάρτη 29/11/2017 με έκπληξη παρακολουθήσαμε Υπεργολάβο του έργου στο Ιστορικό Κέντρο να αποκλείει την περιοχή του “εργοταξίου” και να ισχυρίζεται ότι εκκρεμούν πληρωμές από πλευράς του Δήμου μας πέραν των 6 μηνών.

Ιδιαίτερα στα έργα της Ανάπλασης του Εμπορικού Παραδοσιακού Κέντρου και της Αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς έχει παρατηρηθεί αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Στη σύσκεψή μας, 05 Απριλίου 2017, σύσσωμο το ΔΣ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη διάνοιξη της Οδού Αφροδίτης, 8 μήνες μετά ακόμη αναμένουμε.

Οι ισχυρισμοί του συγκεκριμένου Υπεργολάβου και η περίφραξη του χώρου του εργοταξίου είναι ζητήματα πολύ σοβαρά που χρήζουν της άμεσής μας ανταπόκρισης. Είναι επιτακτική η ανάγκη – και θεωρώ αυτονόητο – να ενημερωθούμε ως σώμα και -κυρίως- ως Αναθέτουσα Αρχή για τη μέχρι σήμερα πορεία ΟΛΩΝ των έργων αλλά και τις όποιες εκκρεμότητες τυχόν να υπάρχουν από πλευράς Εργολάβων, Δήμου αλλά και του Κράτους.

Ήδη το 2017 εκπνέει και ζητήματα τόσο σοβαρά δεν μπορούν να αναβάλλονται ούτε να αγνοούνται. Ως εκ τούτου προτείνω όπως συγκληθεί Ειδική Έκτακτη Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία θα μας παρουσιαστεί από το Δημοτικό Μηχανικό συνολική εικόνα της πορείας των Έργων αλλά και οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) και στην οποία θα κληθούν να παραστούν και εκπρόσωποι των Εργολάβων, οι Μηχανικοί και οι Συντονιστές των Έργων για να τεθούν ερωτήσεις.

Υπερθεματίζω την ευθύνη που μας βαραίνει ως Δημοτικό Συμβούλιο και την ανάγκη να γνωρίζουμε το πώς προχωρούν τα Έργα και πότε αναμένουμε να ολοκληρωθούν. Ιδιαίτερα δε, όταν έρχονται Χριστούγεννα και η Εμπορική Περιοχή της πόλης μας κινδυνεύει να παραμείνει αποκλεισμένη κατά την περίοδο των Εορτών.

Λυπούμαι να επισημάνω την ελλειπή ενημέρωσή μας ως Δημοτικό Συμβούλιο και να υπενθυμίσω ότι ως Αναθέτουσα Αρχή οφείλουμε προς τους Δημότες της πόλης μας να διασφαλίσουμε την έγκαιρη -τηρουμένων των αναλογιών- παράδοση των έργων.

Εκεί και όπου θεωρηθεί ότι υπάρχουν οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και να ληφθούν άμεσα εκείνα τα μέτρα που θα λειτουργήσουν καταλυτικά ως προς την πορεία των Έργων με στόχο πάντοτε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πόλης.

Αν οι Εργολάβοι επιχειρούν να “εκβιάσουν” το Δήμο με τέτοιες ενέργειες και προβάλλουν ψευδή στοιχεία τότε οφείλουμε να ζητήσουμε την παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή ή/και του Γενικού Εισαγγελέα αφού πρόκειται για έργα -κατά κύριο λόγο- χρηματοδοτούμενα από το Κράτος και τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Υπενθυμίζω τις πολλαπλές υποχρεώσεις των Εργολάβων που παραμένουν -εδώ και μήνες- σε εκκρεμότητα, προσβάσεις Καταστημάτων, Σήμανση, η καθυστέρηση τοποθέτησης Αστικού Εξοπλισμού κ.α.

Τέλος, είναι εκτιμώ σημαντικό να μας γνωστοποιηθούν εκ των προτέρων οι όποιες πληροφορίες προς μελέτη τους πριν τη σύσκεψη, ιδιαίτερα οι όποιες αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων για να έχουμε πλήρη εικόνα των δεδομένων.

Θεωρώ αυτονόητο τον άμεσο προγραμματισμό της Ειδικής Συνεδρίας, αφού είμαι πεπεισμένος ότι ΟΛΟΙ μας μοιραζόμαστε τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες για τα Έργα και την πόλη μας.