Skip to main content

Διάβασα κάποτε ότι ο κάθε άνθρωπος γενιέται με ένα και μοναδικό καθήκον, μια βασική υποχρέωση, να δώσει πίσω στον κόσμο κάτι παραπάνω απ΄ότι έχει πάρει από αυτόν. Αυτή, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να αποτελεί τη βασική επιδίωξη όσων επέλεξαν ή επιλέγουν να διεκδικήσουν δημόσια αξιώματα. Το αίσθημα δηλαδή της ευθύνης απέναντι σε όσους κλήθηκαν και έχουν την τιμή να υπηρετούν, την κοινωνία. Είναι αυτή ακριβώς η πεποίθηση που με έχει οδηγήσει να εκτιμώ την αξία της συμμετοχής στα κοινά και να τη θέτω υψηλά στις προτεραιότητές μου. Από οποιοδήποτε μετερίζι, καθ΄όλη της διάρκεια της ζωής μου μια ανάγκη που πηγάζει από το μεδούλι να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαμόρφωση του σήμερα αλλά και του αύριο. Του δικού μου αλλά και της κοινωνίας.

Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα καθοριστικό και κομβικό σημείο για την πόλη μας. Ή θα ξεπεράσουμε τον εαυτό μας ή θα αφήσουμε την Ιστορία να μας γυρίσει την πλάτη. Η Πάφος έχει βρεθεί πολλές φορές μπροστά σε δυσκολίες. Κι όμως, κάθε φορά έβρισκε τον τρόπο να προχωρήσει. Έβρισκε τον τρόπο γιατί κάθε γενιά είχε τη δύναμη να αφήσει κάτι μεγαλύτερο στην επόμενη. Σήμερα βρισκόμαστε ξανά σε μια τέτοια στιγμή, που επιβάλλεται να θυμηθούμε ποιοί είμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Που πρέπει να ξαναμπούμε σε δρόμο ανάπτυξης, με σταθερότητα, με ασφάλεια, με συνεννόηση.

Δηλώνω λοιπόν “παρών”. Υπέβαλα σήμερα την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος. Είμαι εδώ, αφοσιωμένος σε σταθερές αρχές και αξίες.

Δηλώνω λοιπόν “παρών”. Υπέβαλα σήμερα την πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος. Δεν θα ήμουν υποψήφιος αν δεν πίστευα πως η Πάφος χρειάζεται όραμα και ανανέωση. Η πρόκληση βεβαίως είναι μεγάλη. Η κοινωνία απογοητεύτηκε και ζητάει ελπίδα. Ζητάει μια ανανεωμένη Πάφο με πρόταση και πρόσωπα. Μια πειστική Τοπική Αυτοδιοίκηση ζυμωμένη με την κοινωνία και τους πολίτες. Ένα Δημοτικό Συμβούλιο που να διεκδικεί την ευθύνη της ελπίδας και συγχρόνως την ελπίδα της ευθύνης, όπου το Δημόσιο ήθος να είναι το στοίχημα που πρέπει καθημερινά να κερδίζουμε.

Είμαι εδώ λοιπόν, αφοσιωμένος σε σταθερές αρχές και αξίες. Είμαι εδώ με ξεκάθαρη αντίληψη για τα δημόσια αξιώματα, είμαι εδώ για να υπηρετώ τον τόπο μου, είμαι εδώ για να υπηρετήσω όλους τους πολίτες. Είμαι εδώ γιατί πίστεψα και πιστεύω σε ένα καλύτερο αύριο. Η Πάφος σήμερα έχει ανάγκη την ελπίδα. Να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, να τολμήσουμε φυγή προς τα εμπρός.

Μαζί να προχωρήσουμε, να ξαναβρούμε την ελπίδα. Να ξαναγίνουμε η ελπίδα της Πάφου και μαζί να φτιάξουμε την Πάφο της ελπίδας.

Είναι ιστορική υποχρέωση όλων μας να δημιουργήσουμε μια νέα, σύχρονη πόλη που να ανταποκρίνεται στο πνεύμα των καιρών και να εφράζει με αμεσότητα τις προσδοκίες της κοινωνίας. Να συνθέσουμε, να δυναμώσουμε, να αλλάξουμε εποχή, να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία. Να δώσουμε φωνή και ρόλο στην Κοινωνία των πολιτών. Ήρθε ξανά η ώρα να κοιτάξουμε δίπλα μας, να θυμηθούμε για ποιούς αγωνιζόμαστε και ποιούς οφείλουμε να εκπροσωπούμε.

Τώρα λοιπόν που έχουμε τις ιδέες αλλά και την όρεξη, τη βούληση αλλά και το σθένος δώστε μας την ευκαιρία να προσφέρουμε, να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τις γνώσεις. Ελάτε να συμπορευτούμε, να είμαστε μαζί σε όλα τα μεγάλα που έρχονται. Μας ενώνουν άλλωστε οι μεγάλες προκλήσεις για το αύριο αλλά και η αγάπη μας για την Πάφο και τους ανθρώπους της. Μαζί να προχωρήσουμε, να ξαναβρούμε την ελπίδα. Να ξαναγίνουμε η ελπίδα της Πάφου και μαζί να φτιάξουμε την Πάφο της ελπίδας.

Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα καθοριστικό και κομβικό σημείο για την πόλη μας. Ή θα ξεπεράσουμε τον εαυτό μας ή θα αφήσουμε την Ιστορία να μας γυρίσει την πλάτη.

Εξι μήνες πριν πήρα μια απόφαση, να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις σε τούτη την πόλη. Η μόνη συνεπής συνέχεια της προσπάθειας και του αγώνα που δώσαμε είναι να προσφέρω μέσα από κάθε μετεριζι, να καταστω όσο πιο παραγωγικος μπορώ, για εμένα, για την πόλη που αγάπησα και αγαπώ, για όσους πίστεψαν και πιστεύουν ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης,
Αρχιτέκτονας Μηχανικός