Οι κακές επιλογές, η έλλειψη στήριξης της περιοχής σε συνάρτηση με την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει την οδό Αγίου Αντωνίου στη σημερινή κατάσταση.
Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Πάφου, ανέφερε πως αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια η οδός Αγίου Αντωνίου έχει υποβαθμιστεί και αφεθεί σε μαρασμό. Μια περιοχή, που μέχρι πριν μερικά χρόνια έσφυζε από ζωή και αποτελούσε ζωτικό κομμάτι της τουριστικής ζωής της πόλης, σήμερα οηγείται σε μαρασμό, παρατήρησε. Μιλώντας στον Ταχυδρόμο της Πάφου ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως οι προσπάθειες ανάπλασης της περιοχής παλαιότερα αποδεικνύουν ότι τα έργα ανάπλασης όταν στερούνται ουσιαστικού σχεδιασμού και χειρισμού θα αποτύχουν. Οι κακές επιλογές, η έλλειψη στήριξης της περιοχής σε συνάρτηση με την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών έχουν οδηγήσει την οδό Αγίου Αντωνίου στη σημερινή κατάσταση, συμπλήρωσε.
Οφείλουμε επιτέλους συνέχισε, “να αντιληφθούμε ότι σπασμωδικές και αυθόρμητες κινήσεις δεν μπορούν να ανατρέψουν ουσιαστικά την κατάσταση” και επιβάλλεται ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής αλλά και της εποχής μας.
Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως με τον κίνδυνο να καταντήσει γραφικός επαναφέρει για πολλοστή φορά την επιτακτική ανάγκη εκπόνησης Σχεδίου Περιοχής για την Πάφο για να αποφύγουμε αφενός παρόμοια λάθη αλλά και για να θέσουμε γερά θεμέλια για το μέλλον.
Λαμβάνοντας υπόψη βέβαια ότι ένα Σχέδιο Περιοχής απαιτεί χρόνο για να ετοιμαστεί, μέχρι τότε, -όπως είπε- πρέπει να προβούμε σε άμεσες ενέργειες ούτως ώστε να ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση.
Πρόσθεσε μάλιστα πως το στοίχημα δεν είναι εύκολο αλλά ούτε και ακατόρθωτο, χρειάζεται η βούληση και η συνέργεια μεταξύ των αρμόδιων φορέων.
Για χρόνια, εστιάζαμε την προσοχή μας σημειακά με τη λογική του "ράβε-ξήλωνε", επιχειρούσαμε να αναβαθμίσουμε μια περιοχή της πόλης μας με συνέπεια να υποβαθμίζουμε μια άλλη. Δεν εξετάσαμε ποτέ την πόλη ως σύνολο και ως αλληλοεπίδραση μεταξύ περιοχών.
Για χρόνια είπε, εστιάζαμε την προσοχή μας σημειακά με τη λογική του “ράβε-ξήλωνε”, επιχειρούσαμε να αναβαθμίσουμε μια περιοχή της πόλης μας με συνέπεια να υποβαθμίζουμε μια άλλη. Δεν εξετάσαμε ποτέ την πόλη ως σύνολο και ως αλληλοεπίδραση μεταξύ περιοχών είπε ο κ. Λετυμπιώτης προσθέτοντας πως αυτό θα είχε σοβαρό αντίκτυπο και στην προσέλκυση τουριστών να περιηγηθούν περισσότερο στην πόλη μας.
Η Αγίου Αντωνίου συνέχισε, “εγκαταλείφθηκε” με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, δεν συμπεριλήφθηκε καθόλου στο σχεδιασμό αλλά ούτε και στην πολιτική. Αυτό που άμεσα πρέπει να γίνει είναι λοιπόν η διεύρυνση της τουριστικής περιοχής που να περιλαμβάνει ουσιαστικά και την περιοχή της Αγίου Αντωνίου.
Να αντιληφθούμε επιτέλους συνέχισε, “ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά προς όφελος όλων μας και κυρίως στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος”.
Είναι σημαντικό επίσης να ληφθούν μέτρα αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής αλλά και προώθησής της, όπως επεξήγησε, σχεδιασμό και δημιουργία δικτύου πεζοδρομίων και πεζοδρόμων. Ανάδειξη κάθετων και διαγώνιων διαδρομών σε συνδυασμό με τον παραλιακό άξονα της Κάτω Πάφου. Επιπρόσθετα, αναβάθμιση των ανοικτών χώρων πλησίον της περιοχής, χώρων πρασίνου, πάρκων και τοποθέτηση/αναβάθμιση αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, φωτισμός, ανθώνες, κάδοι απορριμάτων, πίνακες ανακοινώσεων, κλπ).
Σημάνσεις και σηματοδοτήσεις που να καθοδηγούν τους επισκέπτες και στην “ενδοχώρα” της Τουριστικής περιοχής.
Επαρκής αστυνόμευση, κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Αναθεώρηση ωραρίων νυχτερινών κέντρων.
Στήριξη της περιοχής με διοργάνωση 1-2 μεγάλων ετήσιων εκδηλώσεων από το Δήμο και άλλους οργανωμένους φορείς. Καθιέρωση φεστιβάλ κ.α. Ανάδειξη χώρων ιστορικής σημασίας που θα αποτελούν πόλους έλξης.
Αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων της περιοχής στα πλαίσια μιας σταδιακής αλλά ενιαίας αναβάθμισης της περιοχής.
Info Point για τουρίστες στο κέντρο της Τουριστικής περιοχής με ενημερωτικό υλικό, διαφημιστικά κλπ.
Να καταστεί προσβάσιμη η περιοχή από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με στάσεις λεωφορείων και συνεχείς διαδρομές, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Να στηρίξουμε επιτέλους τις περιοχές που στήριξαν για χρόνια την πόλη μας. Να καταστεί και πάλι η Αγίου Αντωνίου πόλος κοινωνικής συναναστροφής, ελκυστικός προορισμός για έξοδο, διασκέδαση και αναψυχή
Ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια η πόλη μας λόγω της οικονομικής ύφεσης έχει μείνει πίσω. Τώρα είναι η ώρα σημείωσε για επανεκκίνηση, με ορθές και μελετημένες κινήσεις. Πρέπει πρόσθεσε, να προχωρήσουμε άμεσα στην εκπόνηση ενός Σχεδίου Περιοχής, ούτως ώστε με συγκεκριμένες Πολεοδομικές χειρονομίες, σαφή χωροθέτηση επιθυμητών χρήσεων ανά περιοχή και λεπτομερή σχεδιασμό να βελτιώσουμε το αστικό μας περιβάλλον.
“Να στηρίξουμε επιτέλους τις περιοχές που στήριξαν για χρόνια την πόλη μας. Να καταστεί και πάλι η Αγίου Αντωνίου πόλος κοινωνικής συναναστροφής, ελκυστικός προορισμός για έξοδο, διασκέδαση και αναψυχή”, κατέληξε.
Ταχυδρόμος της Πάφου, 24/02/2017