Skip to main content

"Αν κι εμείς, η νέα γενιά, απογοητεύσουμε τότε η αποστροφή και η απαξίωση θα πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις..."

Είστε ο Δημοτικός Σύμβουλος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων…Θεωρείται ότι έχει μεγαλύτερη ευθύνη έναντι των πολιτών;

Οι συμπολίτες μας με το τιμητικό αποτέλεσμα των εκλογών της 18ης Δεκεμβρίου 2016, μου έδωσαν το βήμα να συνεχίζω να αγωνίζομαι για την πόλη μας αλλά και με βαραίνουν με ευθύνη να παραμείνω προσηλωμένος σε όσα διακήρυττα και εκπροσωπώ. Είναι βαριά λοιπόν η ευθύνη αλλά και η εντολή, να συνεχίσουμε μαζί όπως ακριβώς αρχίσαμε.

Αντιμετώπισα την προεκλογική περίοδο ως μια ευκαιρία να γνωρίσω και να συνομιλήσω με όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μου, να αφουγκραστώ τις απόψεις και να ενστερνιστώ τις ανησυχίες τους, να μοιραστούμε μαζί ένα κοινό όραμα, μια καλύτερη πόλη.
Έχω λοιπόν έντονη τη συναίσθηση της ευθύνης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας και οφείλω να καταβάλω το σύνολο των δυνάμεων μου για να αντεπεξέλθω επάξια σε όλους όσους πίστεψαν σε εμένα αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας της πόλης μας.

Οι πολίτες έδειξαν καθαρά με την ψήφο τους ότι ήθελαν αλλαγή. Οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι πλέον έχουν ενώπιον τους αυξημένες απαιτήσεις . Πως σκοπεύετε να ανταποκριθείτε;

Το μήνυμα των πρόσφατων εκλογών ήταν σίγουρα η ανανέωση και η παρουσία νέων προσώπων. Η Πάφος, απέδειξε ότι έχει ένα “προωθήμενο” ένστικτο, αυτό καταμαρτυρεί και το νεαρό της ηλικίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο χέρι μας είναι τώρα να δικαιώσουμε τους δημότες της πόλης μας, να αποδείξουμε ότι ορθά επέλεξαν. Αποτελούμε ενδεχομένως το τελευταίο “ανάχωμα” ελπίδας, αν κι εμείς, η νέα γενιά, απογοητεύσουμε τότε η αποστροφή και η απαξίωση θα πάρουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Έχουμε χρέος λοιπόν να ανταποκριθούμε. Να διαψεύσουμε επιτέλους το λυπηρό κανόνα των εκλογών, ότι δηλαδή άλλο πρόσωπο προεκλογικά και μετά το πέρας των εκλογών να μεταλλασσόμαστε, ξεχνώντας διακηρύξεις, προτάσεις και εισηγήσεις.

Όλοι μας να δουλέψουμε συλλογικά για ένα κοινό στόχο, την ανάπτυξη της πόλης μας. Να συμβάλουμε παραγωγικά, να καταθέσουμε παραγωγικές προτάσεις, να χαράσσουμε πολιτικές που θα στηρίζουν το Δήμο. Να εργαστούμε μακριά από σκοπιμότητες και αγκυλώσεις, βάζοντας το λιθαράκι μας ο καθένας να εκσυγχρονίσουμε το Δήμο μας, με νέες ιδέες και τεχνολογίες, να απλουστεύσουμε διαδικασίες και να φέρουμε το Δήμο μας ακόμη πιο κοντά στους πολίτες.

Ως πρόεδρος της επιτροπής Πολεοδομίας ποιες οι σκέψεις σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έκδοσης των απαραίτητων αδειών;

Η Πολεοδομική Επιτροπή του Δήμου έχει επιφορτιστεί με ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες αφού πλέον διαχειρίζεται και τα ζητήματα Υδροδότησης (Επιτροπή Πολεοδομίας, Τεχνικών Θεμάτων και Υδροδότησης) και με 7 μέλη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτροπές του Δήμου.  

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πολεοδομίας, Τεχνικών Θεμάτων και Υδροδότησης γνώριζα από την πρώτη στιγμή ότι οι προκλήσεις θα ήταν αρκετές και το έργο που έχουμε να επιτελέσουμε δύσκολο.  Γνωρίζω την ίδια στιγμή όμως ότι αν πετύχουμε όσα επιθυμούμε μια ολόκληρη πόλη θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης.  Είμαστε αποφασισμένοι τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που συμμετέχουν στην Επιτροπή να προτείνουμε και να υλοποιήσουμε τομές, τομές ουσιαστικές και τολμηρές.  Βασικός μας γνώμονας πρέπει να είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη, η ίση μεταχείριση όλων.

Όλοι όσοι συμμετέχουμε στην Επιτροπή, αλλά και οι υπηρεσιακοί του Τμήματος υπό το συντονισμό του Δημοτικού Μηχανικού έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων, των αδυναμιών αλλά και των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.  Είναι γι’ αυτό το λόγο που η Επιτροπή συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση και όλα τα μέλη είμαστε διαθετειμένοι να συνεδριάζουμε και συχνότερα όταν παραστεί η ανάγκη.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να έρθει ανάπτυξη στην πόλη μας πρέπει να καταστούμε ως Πολεοδομική Αρχή πιο άμεσοι και πολύ πιο παραγωγικοί.  Ήδη έχουν τροχειοδρομηθεί κινήσεις προς την ορθή κατεύθυνση για να απαλειφθούν αχρείαστες και χρονοβόρες διαδικασίες αλλά και για να υϊοθετηθούν νέα σύγχρονα μέσα:

  • Αναδιάρθρωση Τεχνικών Υπηρεσιών και σαφής διαχωρισμός αρμοδιοτήτων σε διάφορα τμήματα
  • Μηχανογράφηση αρχείου Τεχνικού Τμήματος.  Μια διαδικασία που θα ξεκινήσει -εκτός απροόπτου- μετά το Καλοκαίρι και θα διαρκέσει για 3 περίπου χρόνια αλλά θα συμβάλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών.
  • Σύνταξη και καθορισμός πλαισίων και πολιτικών (π.χ. Σκιάδια) και επέκταση περιόδου αδειοδότησής σε όσες περιπτώσεις εμπίπτουν εντός προτύπων
    • Παρέχοντας το πλαίσιο αδειοδότησης στους αιτητές μέσω προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών η αδειοδότηση γίνεται πολύ πιο άμεσα
    • Μέχρι σήμερα οι άδειες σκιαδίου ήταν ετήσιες, γεγονός που επιφόρτιζε αρκετά τις Τεχνικές Υπηρεσίες αφού κάθε χρόνο απαιτείτο η επανακατάθεση σχεδίων, αιτήσεων αλλά και η εξέτασή τους.  Τώρα με τα πρότυπα, η αδειοδότησή τους θα επεκταθεί αποσυμφορίζοντας αρκετά το Τεχνικό Τμήμα
  • Μέχρι σήμερα υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων που χρονολογούνται και καθυστερούν αρκετά το έργο των Τεχνικών.  Έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή συστημένων επιστολών στους αιτητές αλλά και στους μελετητές των αιτήσεων και αν εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου δεν ανταποκριθούν τότε οι αιτήσεις τους θα απορριφθούν.  Προβλέπουμε ότι περί των 150-200 αιτήσεων θα απορριφθούν, γεγονός που θα αποσυμφορήσει αρκετά τους Τεχνικούς και τους Λειτουργούς.
  • Έχουμε ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών την αποπαγοποίηση θέσεων εργασίας για να πληρωθεί και να ενισχυθεί το οργανόγραμμα των Τεχνικών Υπηρεσιών με επιπλέον άτομα.

Σας ικανοποιούν οι ρυθμοί εργασίας της Δημοτικής Μηχανής;

Όταν εργάζεσαι στον Ιδιωτικό τομέα συνηθίζεις σε διαφορετικούς ρυθμούς αλλά και σε διαφορετικές διαδικασίες. Οι απαιτούμενες διαδικασίες και η γραφειοκρατία που επιβάλει ο Δημόσιος χαρακτήρας του Δήμου(και των συνεργαζόμενων υπηρεσιών) καθιστούν σε πολλές περιπτώσεις τη Δημοτική Μηχανή βραδυκίνητη. Σίγουρα έχουμε ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης, ο εκσυγχρονισμός όμως των διαδικασιών όπως η Μηχανογράφηση, η κατάργηση της εσωτερικής έντυπης αλληλογραφίας, η περαιτέρω εναρμόνιση με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα ως προς την αύξηση της παραγωγικότητας, την ταχύτερη διεκπεραίωση ουσιαστικών υποθέσεων. Το στοίχημα του Δήμου μας για τα επόμενα χρόνια λοιπόν είναι ο εκσυγχρονισμός της Δημοτικής Μηχανής ούτως ώστε να καταστεί πιο παραγωγική, πιο ωφέλιμη και πιο άμεση.

Πώς σχολιάζετε την πορεία των έργων. Σας ανησυχούν οι καθυστερήσεις και αλλαγές;

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι τα έργα ανάπλασης που γίνονται θα αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης μας.  Σίγουρα η καθυστέρηση ολοκλήρωσής τους δεν ικανοποιεί κανένα από εμάς, ιδιαίτερα όταν επηρεάζονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τοπικές επιχειρήσεις σε μια ούτως ή άλλως δύσκολα οικονομική περίοδο.  Τα έργα και η πορεία τους μας έχουν απασχολήσει ως Δημοτικό Συμβούλιο από την αρχή της θητείας μας και προσπαθούμε να τα παρακολουθούμε όσο στενότερα μπορούμε, σε συνάρτηση πάντα και με τις υποχρεώσεις μας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με τις διάφορες εκδηλώσεις που πρέπει να φιλοξενηθούν και που ήδη έχουν προγραμματιστεί.  Όσοι έχουν επαφή με οικοδομικά έργα αλλά και δημόσιες συμβάσεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι η περίοδος μετά την ολοκλήρωση των έργων είναι μια πολύ απαιτητική περίοδος αφού οι απαιτήσεις σε αλλαγές και επιπρόσθετες αμοιβές απαιτούν προσοχή και αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.

Οφείλουμε λοιπόν να διασφαλίσουμε την παράδοση των έργων το συντομότερο δυνατόν αλλά και τη θέσπιση μηχανισμών ελέγχου παραλαβής των έργων (κακοτεχνίες, παραλείψεις, κλπ) και παρακολούθησης των διαδικασιών μετά την ολοκλήρωσή τους.

Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί παράλληλα είναι η στήριξη των έργων και η χάραξη στρατηγικής ενίσχυσής τους αφού δεν είναι αρκετό να ολοκληρωθεί οικοδομικά μια πλατεία, ένα εμπορικό κέντρο ή ένα θέατρο αλλά για να διασφαλιστεί η επιτυχία των έργων πρέπει να αποτελέσουν ουσιαστικό πόλο έλξης.

Ποια η σχέση της Δημοτικής σας ομάδας με τις υπόλοιπες αλλά και με τον Δήμαρχο προσωπικά;

Οφείλω να ομολογήσω ότι η μέχρι σήμερα συνεργασία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αγαστή και εντός των πλαισίων της σύμπνοιας και συμπόρευσης. Υπάρχουν βέβαια αρκετές φορές που θα υπάρξουν διαφωνίες και εντάσεις αλλά όχι σε επίπεδο κομματικών διαχωρισμών ή επιδιώξεων. Ως Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής να διαχωρίζουμε τις κομματικές μας ταυτότητες από την ιδιότητά μας ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Το έχω ξαναπεί άλλωστε, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του σώματος: Πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά, ο Δήμος μας άλλωστε είναι πάνω και πέρα από πρόσωπα και πολιτικά κόμματα. Γιατί έτσι πρέπει κι έτσι πρόκειται να λειτουργήσουμε, αφήνοντας στο κατώφλι του Δημαρχείου τις κομματικές μας ταυτότητες. Ο αγώνας όλων μας άλλωστε δεν εκκολάφθηκε στους διαδρόμους των κομμάτων – γεννήθηκε στους δρόμους της πόλης, στις γειτονιές μας.

Συνέντευξη στην Άντρη Κωνσταντινίδου,

Αδέσμευτος της Πάφου, 06/05/2017