Αποτελεί κοινό μυστικό ότι – αρκετές φορές – Δημοτικοί Σύμβουλοι αναπτύσσουν μια πελατειακή σχέση με τους Δημότες, τις περισσότερες δε φορές αισθανόμαστε υπόχρεοι που κάποιος “μεσολάβησε” για να υλοποιηθεί το αυτονόητο.  Για χρόνια, αυτός ήταν ο ρόλος ενός Δημοτικού Συμβουλίου, η επίσπευση αυτονόητων διαδικασιών για μεμονωμένους “φίλους” και “γνωστούς” και όχι η άσκηση πολιτικών που θα απαλείψουν αχρείαστες και χρονοβόρες διαδικασίες.

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων Δημοτικών εκλογών καταμαρτυρεί τη λαϊκή ετυμηγορία, η κοινωνία αποζητά εκσυγχρονισμό, ανανέωση και πρόοδο.  Όσους από εμάς, μας τίμησαν και έχουμε εκλεγεί οφείλουμε να πορευόμαστε και να δρούμε σε αυτούς τους τρεις άξονες.  

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πολεοδομίας, Τεχνικών Θεμάτων και Υδροδότησης γνώριζα από την πρώτη στιγμή ότι οι προκλήσεις θα ήταν αρκετές και το έργο που έχουμε να επιτελέσουμε δύσκολο.  Γνωρίζω την ίδια στιγμή όμως ότι αν πετύχουμε όσα επιθυμούμε μια ολόκληρη πόλη θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης.  Δηλώνω αποφασισμένος λοιπόν να προτείνουμε και υλοποιήσουμε τομές, τομές ουσιαστικές και τολμηρές.  Βασικός μας γνώμονας πρέπει να είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη, η ίση μεταχείριση όλων.

Έμαθα να αντιμετωπίζω με αντικειμενικότητα τα καθήκοντά μου και έτσι επιθυμώ να συνεχίσω.  Είναι για τούτο το λόγο που προτείνω στην Πολεοδομική Επιτροπή, οι Πολεοδομικές αιτήσεις που εξετάζουμε να αναγράφουν μόνο αριθμό φακέλου του αιτητή και όχι το όνομά του.

Αδυνατώ να αντιληφθώ πώς διαφοροποιεί την απόφαση μιας επιτροπής, και τις εισηγήσεις της Τεχνικής υπηρεσίας, το όνομα του αιτητή.  Οι κανονισμοί και οι νομοθεσίες ισχύουν για όλους, το ίδιο θα – έπρεπε να – ισχύει και για την διακριτική ευχέρειά μας ως Πολεοδομική Αρχή.  Προς αποφυγή λοιπόν φαινομένων δημοτών δύο ταχυτήτων προτείνω το εν λόγω μέτρο.  Σίγουρα δεν είμαι τόσο αφελής που να θεωρώ ότι από μόνη της αυτή η πρόταση μπορεί να απαλείψει ένα χρόνιο ζήτημα αλλά αποτελεί ένα πρώτο βήμα.

Βρισκόμαστε άλλωστε στην αρχή της θητείας μας, γεμάτοι όρεξη και ιδέες και ζητούμε απλά πίστωση χρόνου να προετοιμάσουμε όλα όσα επιθυμούμε να υλοποιήσουμε.  Είναι όμως επιβεβλημένη η διαφάνεια αλλά και η ισονομία, μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε ουσιαστικά και να επωφεληθούμε όλοι.  

Πρόταση στην Επιτροπή Πολεοδομίας, Τεχνικών Θεμάτων και Υδροδότησης, 08 Φεβρουαρίου 2017

Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου