Αν θέλουμε να έχουμε κάτι που ποτέ πριν δεν είχαμε, πρέπει να κάνουμε κάτι που ποτέ πριν δεν κάναμε!

Είναι σχεδόν δεδομένη η απαξίωση της κοινωνίας προς την πολιτική και τους πολιτικούς και πολύ περισσότερο των νέων μας. Κάθε λίγα χρόνια (όποτε έχουμε εκλογές δηλαδή), οι συζητήσεις δεν διαφέρουν.   Πάντοτε γίνεται λόγος για την απογοητευτική κατάσταση ως προς τις εγγραφές νέων ψηφοφόρων.

Η απογοήτευση των νέων -και όχι μόνο- είναι δεδομένη και είναι εκεί. Δεν αγγίζουμε σχεδόν ποτέ όμως και τις ευθύνες της πολιτείας και των υπηρεσιών, δεν εξετάζουμε πώς θα μπορούσε αυτό το φαινόμενο να αναχαιτιστεί ή έστω να μειωθεί. Περισσότεροι από 40.000, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, των νέων 18-25 ετών δεν έχουν κάνει καν εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορίας. Απευθυνόμαστε στη γενιά που θεωρεί το διαδίκτυο αυτονόητο και την χρήση της τεχνολογίας τρόπο ζωής. Έχουν μάθει όλες σχεδόν οι διαδράσεις τους να γίνονται ψηφιακά, συναλλαγές, συζητήσεις ακόμα και εκδηλώσεις, όχι επειδή έτσι θέλουν αλλά περισσότερο γιατί αυτή είναι η νέα τάξη πραγμάτων.

Παρόλα αυτά, σε μια ψηφιακή εποχή τους αντιμετωπίζουμε με αναλογικές και αναχρονιστικές μεθόδους. Σε μια εποχή που από το κινητό μας μπορούμε πλέον να κάνουμε πληρωμές, να έχουμε πρόσβαση σε κυβερνητικά έγγραφα και πολλά άλλα η διαδικασία για να εκδοθεί ένα εκλογικό βιβλιάριο φαντάζει -τουλάχιστον- πεπαλαιωμένη. Στη γενιά της ψηφιακής εποχής δεν μπορούμε να απευθυνόμαστε “αναλογικά ” και να περιμένουμε να μας ακούσει.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς, με τα μέτρα και τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας. Ορθά έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής σε σειρά ενεργειών με βασικό στόχο την αποφυγή συνωστισμού στις Δημόσιες Υπηρεσίες αλλά και την σταδιακή επίτευξη της “Ψηφιακής Διακυβέρνησης”. Η ανάγκη επίλυσης και αυτού του απλού αλλά διαχρονικού προβλήματος είναι επιβεβλημένη.

Η αίτηση για έκδοση Εκλογικού Βιβλιαρίου θα έπρεπε -σε πρώτη φάση- να γίνεται ηλεκτρονικά, είτε μέσω ειδικής ιστοσελίδας είτε μέσω ειδικής εφαρμογής. Ας απευθυνθούμε στους νέους μας μιλώντας τους στη δική τους γλώσσα, στο δικό τους γήπεδο. Αλλιώς, ας μην συνεχίσουμε να διερωτόμαστε γιατί αυξάνεται -περαιτέρω- η μείωση εγγραφών στους Εκλογικούς Καταλόγους.

Στη γενιά της ψηφιακής εποχής δεν μπορούμε να απευθυνόμαστε "αναλογικά " και να περιμένουμε να μας ακούσει

Τα όποια προσκόμματα ενδεχομένως να τίθενται περί προσωπικών δεδομένων είμαι βέβαιος ότι μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν μέσω τηλεφωνικής ή άλλης επαλήθευσης των στοιχείων κοκ. Άλλωστε ας μην κοροϊδευόμαστε, είναι γνωστές οι τακτικές που ακολουθούν διάφοροι κομματικοί μηχανισμοί για να εγγράψουν άτομα στους εκλογικούς καταλόγους.

Σημείωση: ανάλογη πρόταση είχα καταθέσει και τον Φεβρουάριο του 2016. 5 χρόνια μετά ακόμη συζητάμε το ίδιο -απλό- ζήτημα. Μια απλή ρύθμιση που -κατά την ταπεινή μου άποψη- θα συμβάλει σε ένα βαθμό στην άμβλυνση (και σίγουρα όχι την απάλειψη) του προβλήματος.

Ο τελικός στόχος θα πρέπει να είναι η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους με την ολοκλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας. Γνωρίζω τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα λόγω μη επαρκών στοιχείων στο Αρχείο Πληθυσμού αλλά οφείλουμε να το επιλύσουμε και να επικαιροποιηθεί το Αρχείο για να υλοποιηθεί και αυτός ο -αυτονόητος- εκσυγχρονισμός.

Περισσότεροι από 40.000, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, των νέων 18-25 ετών δεν έχουν κάνει καν εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.