Στις προηγούμενες Βουλευτικές εκλογές 180 χιλιάδες συμπατριώτες μας επέλεξαν να μην προσέλθουν στις κάλπες κι άλλες 11 χιλιάδες προτίμησαν το λευκό ή το άκυρο. Είναι προφανές ότι η κοινωνία στρέφει τις πλάτες της προς την Πολιτική, ή καλύτερα προς τους πολιτικούς. Ο λαός έχει απογοητευτεί και είναι αποφασισμένος να το εκφράσει προς τις ηγεσίες των κομμάτων. Όταν το 35% των πολιτών αγνοεί εκλογικές διαδικασίες τότε σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να ληφθούν αποφάσεις, τολμηρές αλλά και ορθές.
Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης λοιπόν, όλων των πολιτικών κομμάτων. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρουσίασε πρότάση νόμου για οριζόντια ψηφοφορία στις επικείμενες Δημοτικές εκλογές, η οποία θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών αμέσως μετά το άνοιγμα της Βουλής, στις 29 Αυγούστου. Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δω, επιτέλους, υπεύθυνη στάση από όλα τα πολιτικά κόμματα. Καμμία σκοπιμότητα δεν είναι ιερώτερη από το δικαίωμα του πολίτη να αποφασίζει ο ίδιος για τη μοίρα του. Ας αναλογιστούν λοιπόν όλοι ανεξαιρέτως ότι τα κόμματα, δεν τα τοποθετούν οι ετικέτες που κατά βούλησιν διαλέγουν τα ίδια αλλά οι πράξεις τους. Λέξεις όπως Προοδευτικός, Φιλελεύθερος, Δημοκρατικός, Φιλολαϊκός, κοκ αποκτούν υπόσταση και σημασία μόνο όταν συνοδεύονται από πράξεις πολιτικής βούλησης και εφαρμογής.
Αυτό ακριβώς προάγει η οριζόντια ψηφοφορία, την εκλογή των πιο ικανών υποψηφίων από όλους τους χώρους. Το κάθε κόμμα να αναγκαστεί να επιλέξει όσο το δυνατόν καλύτερους και ευρύτερα αποδεκτούς για τα ψηφοδέλτια ανεβάζοντας ποιοτικά τον πήχη των ατόμων που θα εκλεγούν αλλά και των θέσεων που θα προωθούνται. Δεν είναι αυτό άλλωστε που θα πρέπει να επιδιώκουμε, ιδιαίτερα, στην τοπική αυτοδιοίκηση; Τη δυνατότητα δηλαδή να υπάρχει ενιαίος λόγος με επίκεντρο τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της πόλης και της κοινότητας.
Να μπει και πάλι η κοινωνία και η πόλη στη συζήτηση και όχι οι κομματικές αντιπαραθέσεις. Να δοθεί η ευκαιρία σε νέα άτομα, όχι μόνο του κομματικού σωλήνα, να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της τοπικής τους κοινωνίας. Να υπάρξει επιτέλους ουσιαστική πολυφωνία και συνεργασία στην αγνότερη διοίκηση του τόπου, την τοπική. Η οριζόντια ψηφοφορία δεν είναι μόνο μια μορφή αλλαγής της νοοτροπίας στα κόμματα. Είναι και μια ευκαιρία για τους πολίτες να επιλέξουν καλύτερα τους εκπροσώπους τους. Μέσα σε αυτό το νοσηρό, πολιτικά και κοινωνικά, ανθυγιεινό κλίμα απόρριψης, απαξίωσης και απελπισίας, οι πολίτες απαιτούν όχι μόνο λύσεις στα προβλήματά τους, αλλά και διεξόδους με προσωπικότητες, που θεωρούν ότι δεν έχουν φθαρεί ή και διαφθαρεί.
Δεν ισχυρίζομαι ότι η οριζόντια ψηφοφορία θα επιλύσει όλα τα προβλήματα του υφιστάμενου πολιτικού μας συστήματος, ούτε ότι θα ικανοποιήσει πλήρως την αγανάκτηση της κοινωνίας, είναι όμως ένα βήμα. Για να είμαστε ορθοί, άλμα. Άλλωστε δεν υπάρχει ιδανικό πολιτεύμα. Είναι όμως αναμφισβήτητο ότι για να αποδώσει ένα οιονδήποτε πολίτευμα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας και της εποχής για την οποία προορίζεται. Είναι δε τούτο τόσο αληθές, ώστε και ο Σόλωνας, όταν ερωτήθη ποιό είναι το καλύτερο πολίτευμα, αντί απάντησης, ρώτησε “δια ποίον λαό και δια ποίαν εποχή”. Αυτός ο λαός και αυτή η εποχή έχει ανάγκη την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.
Με την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας η πελατειακή συναλλαγή, η εξάρτηση, το ρουσφέτι και η ευνοιοκρατία θα αποδυναμωθούν. Μπορεί να συμβούν τέτοιες επαναστατικές αλλαγές στον Κυπριακό κομματικό και πολιτικό χερσότοπο; Αναμένουμε, και αυτή τη φορά δεν χωρούν ούτε δικαιολογίες ούτε δημαγωγικές φανφάρες, είτε είσαι υπέρ είτε κατά αυτής της πρότασης!
Είπε κάποτε ο Ναπολέων ότι “Μεγάλη πολιτική είναι να εφαρμόζεις την κοινή λογική στα μεγάλα προβλήματα”. Ε, λοιπόν, η κοινή λογική είναι εκεί, ώρα για μεγάλη πολιτική!