Skip to main content

Παρόλο που οι προοπτικές για την ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής είναι τεράστιες και το αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, μέχρι σήμερα δεν μας έχει απασχολήσει -εκτεταμένα- το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε ορθά και συντεταγμένα την περιοχή.

Η περιοχή του Φάρου στην Κάτω Πάφο, αποτελεί -ίσως- μια από τις γραφικότερες και πιο αγνές περιοχές της πόλης μας.  Η περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξή της ως χώρος οφείλει να μας απασχολήσει ως τοπική Αρχή.  Αναμφίβολα, τόσο η τοποθεσία αλλά και ο Αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής την καθιστούν ως ένα από τα σημεία αναφοράς της πόλης μας.  

Σήμερα – δυστυχώς – η περιοχή παραμένει σε μεγάλο βαθμό υποβαθμισμένη και αναξιοποίητη. Παρόλο που οι προοπτικές για την ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής είναι τεράστιες και το αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, μέχρι σήμερα δεν μας έχει απασχολήσει -εκτεταμένα- το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε ορθά και συντεταγμένα την περιοχή.

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως ΖΕΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) και το μεγαλύτερο μέρος της εμπίπτει σε Ζώνη Προστασίας.  Σύμφωνα με το χάρτη χρήσεων γης CORINE 2012 ολόκληρη η ΖΕΠ “Φάρος Κάτω Πάφου” καταγράφεται ως περιοχή που περιλαμβάνει αποκλειστικά εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής.  Όσο αφορά δε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, το 68,5% αφορά Χαλίτικη γη.  Το μεγαλύτερο μέρος της βέβαια καταλαμβάνεται από τον αρχαιολογικό χώρο.  

Εδώ και δεκαετίες, έχουμε μια εσφαλμένη άποψη στην Κύπρο.  Θεωρούσαμε ότι οι περιοχές Ειδικής Προστασίας πρέπει να παραμένουν παντελώς ανεκμετάλλευτες με αποτέλεσμα αρκετές από τις ομορφότερες περιοχές μας να είναι μη προσβάσιμες και υποβαθμισμένες.  Αποτελεί κοινή πρακτική στον Αστικό Σχεδιασμό αρκετών πόλεων του εξωτερικού η “πράσινη και αειφόρος” ανάπτυξη αντίστοιχων περιοχών.  Αυτός πρέπει να είναι και ο βασικός άξονας προσέγγισής μας.  Να εμπλουτίσουμε την περιοχή δημιουργικά και -κυρίως- διατηρώντας τη φυσική της ομορφιά.

Η άμεση σχέση του Φάρου με το Αρχαιολογικό Πάρκο, το Κάστρο αλλά και η γειτνίασή της με το πιο Τουριστικό μέρος της πόλης μας θέτουν τις βασικές προϋποθέσεις για ένα δημοφιλή πόλο έλξης για τους κάτοικους και τους επισκέπτες.

Αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι ένας συνολικός σχεδιασμός της περιοχής με στόχο την εμπειρία της περιήγησης αλλά και των στάσεων σε αυτή.  Η κατασκευή του πεζόδρομου ήταν μια προσέγγιση προς την ορθή κατεύθυνση αλλά – δυστυχώς – ημιτελής.  Ο σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία:

  • Πορείες πεζών που θα διαπερνούν και τον “έγκλειστο και εσωστρεφή” αρχαιολογικό χώρο, να επιτρέπουν στον πεζό να βιώσει και να δει τα ερείπια της Ρωμαϊκής περιόδου, με σημεία στάσης σε σημεία ενδιαφέροντος.
  • Μικρά “περίπτερα” εφήμερων κατασκευών που θα μπορούν να εξυπηρετούν τους πεζούς.
  • Δημιουργία “πράσινων” στάσεων, θεματικών πάρκων πρασίνου κατά μήκους των πορείων.
  • Ανάδειξη της μοναδικής θέας που προσφέρει η τοποθεσία.  Αποβάθρες με δυνατότητα καθιστικών.  Να δημιουργήσουμε -επιτέλους- ανάλογο “branding” του υπέροχου ηλιοβασιλέματός μας, όπως αντίστοιχα το “εκμεταλλεύονται” άλλες περιοχές όπως η Σαντορίνη.
  • Σήμανση στις πορείες/διαδρομές που να καθοδηγούν τον επισκέπτη και να του επεξηγούν την Αρχαιολογική κληρονομιά του χώρου.
  • Ήπιος αλλά επαρκής φωτισμός για τις νυχτερινές ώρες.

Πρόκειται για ένα στοίχημα της πόλης μας, το στοίχημα για τη δημιουργία της “Νέας Παραλίας” της Πάφου, ένα σύγχρονο και συνάμα αγνό στολίδι στον Αστικό ιστό.

Η ακτή του Φάρου, μήκους περίπου 400 μέτρων προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας μοναδικής παραλίας (που ομολογουμένως δεν έχουμε πολλές εντός Δημοτικών ορίων).  Η ανάγκη κυματοθραύστη και καθαρισμού της παραλίας είναι επιβεβλημένη.  Η εικόνα μιας παραλίας του μήκους και της θέας του Φάρου, με προσεγμένο εξοπλισμό και παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι αναμφισβήτητα μια από της ωραιότερες στο νησί μας (και όχι μόνο).  Η παραλία δε, λόγω του μήκους της, προσφέρεται για την ανάδειξη αθλητικών θαλάσσιων αθλημάτων (beach volley, υπαίθριο γυμναστήριο, κλπ).

Το όραμα για ανάδειξη της περιοχής του Φάρου είναι αναμφισβήτητα μεγαλεπήβολο.  Θα είναι όμως και τεράστια τα οφέλη από μια τέτοια προσπάθεια.  Η περιοχή, αν τύχει ορθής προσέγγισης, θα μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό σημείο τόσο για τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες της πόλης μας.  Πρόκειται για ένα στοίχημα της πόλης μας, το στοίχημα για τη δημιουργία της “Νέας Παραλίας” της Πάφου, ένα σύγχρονο και συνάμα αγνό στολίδι στον Αστικό ιστό.  Μια περιοχή που θα σφύζει από ζωή, νύχτα και μέρα, που θα συνδυάσουμε παραγωγικά το παλιό με το νέο σεβόμενοι και αναδεικνύοντας πάντοτε τον ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα της.

Πηγή: http://www.taxidromos24.com/2017/08/18/faros-pafou-ageroxos-kai-ksexasmenos/