Άρθρα

Γιατί διαφωνώ με καφεστιατόριο στην παραλία του ΣΟΔΑΠ

Είχα εκφράσει από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα ανέγερσης Καφεστιατορίου στην παραλία του ΣΟΔΑΠ τη διαφωνία μου. Η εισήγησή μου ήταν όπως ανεγερθεί αναψυκτήριο με μέγιστο εμβαδόν κλειστών χώρων της τάξης των 50m², άποψη την οποία εξακολουθώ να στηρίζω.
Έχω την αίσθηση ότι –όπως και σε άλλες περιπτώσεις- λαμβάνονται βεβιασμένες αποφάσεις με τη μέθοδο της υπερ-απλούστευσης. Απουσιάζει το όραμα αλλά και η ευρύτερη εικόνα στο αναπτυξιακό μας πρόγραμμα. Δεν ακολουθούμε μια «χάρτα» υλοποίησης έργων προς επίτευξη συγκεκριμένων μακροχρόνιων επιδιώξεων. Είναι λες και προσπαθούμε να λύσουμε ένα παζλ χωρίς να βλέπουμε την τελική εικόνα.

Η εισήγησή μου ήταν όπως ανεγερθεί αναψυκτήριο με μέγιστο εμβαδόν κλειστών χώρων της τάξης των 50m², άποψη την οποία εξακολουθώ να στηρίζω.

Συγκεκριμένα, η παραλία του ΣΟΔΑΠ είναι μια από τις ελάχιστες παραλίες εντός των Δημοτικών Ορίων του Δήμου Πάφου.

  • Η βασική αδυναμία που εντοπίζεται είναι η απουσία παροχής βασικών υπηρεσιών στους λουόμενους (ροφήματα, σνακς, κοκ) όπως θα έπρεπε να συμβαίνει σε μια ορθά οργανωμένη παραλία. Οι ανάγκες της παραλίας θα μπορούσαν να καλυφθούν με την ανέγερση αναψυκτηρίου/παρασκευαστηρίου που θα εξυπηρετούσε τους λουόμενους. Και αυτό το αναψυκτήριο θα έπρεπε να αποτελεί και λύση πρότυπο και για άλλες παραλίες μας.

 

  • Αυτή η βασική γραμμή σε συνάρτηση με τη μικρή –σχετικά- έκταση της παραλίας δεν συνηγορεί στην ανέγερση καφεστιατορίου υψηλών προδιαγραφών. Η πρόταση που τελικά εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο – και στην οποία εξέφρασα και πάλι την διαφωνία μου ως επί της αρχής- αφορά καφεστιατόριο με 224τμ Εσωτερικών Υποστηρικτικών Χώρων, 96τμ Εσωτερικού Χώρου Εστίασης και 275τμ Εξωτερικών Χώρων Εστίασης (σε 2 επίπεδα). Μια συνολική κάλυψη δηλαδή της τάξης περίπου των 600τμ. (η αρχική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν για 130τμ κλειστούς χώρους και 130τμ Roof Garden).

 

  • Ακόμα και με την ορθή αρχιτεκτονική ένταξη του καφεστιατορίου, τα 260τμ που καταλαμβάνουν χώρο της υφιστάμενης παραλίας είναι –κατά την άποψή μου- υπερβολικά. Ιδιαίτερα δε αν αναλογιστεί κάποιος ότι σε απόσταση λίγων μέτρων βρίσκεται άλλο καφεστιατόριο ιδιοκτησίας του Δήμου μπορούμε να μιλάμε για πλεονασμό, αν όχι για υπερβολή. Ως Ιδιοκτήτης με λίγα λόγια δημιουργούμε ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που μας ανήκουν και ενοικιάζουμε.

 

  • Καμία μελέτη βιωσιμότητας δεν έγινε,
  • κανένας νέος Χώρος Στάθμευσης (αφού θεωρήθηκε ότι ο υφιστάμενος Χώρος Στάθμευσης θα καλύψει τους απαιτούμενους Χώρους Στάθμευσης),
  • ούτε καν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μας ενημέρωσαν ότι απαιτείται, έστω και αν βρισκόμαστε εντός γραμμής προστασίας παραλίας.

Ως Ιδιοκτήτης με λίγα λόγια δημιουργούμε ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που μας ανήκουν και ενοικιάζουμε.

Ως Τοπική Αρχή δημιουργούμε τετελεσμένα, τα οποία θα έπρεπε να αποτελούν αποτέλεσμα ενδελεχούς μελέτης και μέρος ολοκληρωμένου Αναπτυξιακού Σχεδίου.  Τα έργα που ολοκληρώνονται πρέπει να ανταποκρίνονται όχι μόνο στις ανάγκες της εποχής μας αλλά και στις απαιτήσεις του μέλλοντος. Γνώμονάς μας δεν μπορεί να είναι η αυθαίρετη ανάγνωση δεδομένων, ούτε και να καταστεί η Τοπική Αρχή επιχειρηματίας.  Τέλος εκφράζω και την έντονη ανησυχία μου ως προς τη δυνατότητά μας ως Δήμος να συντηρούμε τα ακίνητα που μας ανήκουν, είναι τουλάχιστον λυπηρή η εικόνα που παρουσιάζει το καφεστιατόριο DECK το οποίο χρήζει άμεσης συντήρησης για την ασφάλεια αλλά και αισθητική της περιοχής.

Λόγιζε προ έργου.

ΠυθαγόραςΝα σκέφτεσαι και να μελετάς προτού κάνεις κάτι.