Σε αυτή την κρίσιµη στιγµή αποφάσισα να βγω µπροστά. Είµαι υποψήφιος γιατί πιστεύω πως η πόλη μας χρειάζεται ένα νέο όραµα. Μια διαφορετική νοοτροπία και ένα νέο συγκεκριµένο σχέδιο για το Αύριο. Παρακάτω µπορείτε να διαβάσετε τις βασικές προτάσεις µου για Στήριξη της Επιχειρηματικότητας και να τις µοιραστείτε µε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι κάτι µπορεί να αλλάξει, αν ενώσουµε τις δυνάµεις µας.
One Stop Shop Κέντρο Εξυπηρέτησης και πληροφόρησης του Επιχειρηματία
Είναι γνωστό ο σημαντικότερος ίσως τομέας στην τοπική οικονομία είναι οι επιχειρήσεις. Πετυχημένες επιχειρήσεις σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, μείωση της ανεργίας. Δυστυχώς οι υφιστάμενες δομές αλλά και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ταλανίζουν και αποτελούν πολλές φορές βαρίδι στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.
Η δημιουργία ενός Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων του τοπικού επιχειρείν. Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να παραλαμβάνουν και να καταθέτουν ΟΛΕΣ τις απαραίτητες αιτήσεις/δικαιολογητικά αποφεύγοντας άσκοπες καθυστερήσεις.
Το εν λόγω κέντρο θα βρίσκεται σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προς τους επιχειρηματίες για όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων τους. Οι επιχειρηματίες -αλλά και πιθανοί επενδυτές- παραμένουν ακόμα και σήμερα πολλές φορές στο σκοτάδι σχετικά με τις διαδικασίες, υποχρεώσεις, δικαιώματα που τους αφορούν.
Η καλλιέργεια νοοτροπίας και κουλτούρας εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων θα συμβάλει στην απλούστευση χρονοβόρων και πολύπλοκων διαδικασιών. Στόχος η βελτίωση σε σημαντικό βαθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών αναφορικά με την αδειοδότηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην πόλη.
Διαχείριση Εμπορικού Κέντρου υπό τη μορφή του Open Mall
Η επερχόμενη ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου αποτελεί ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για τη ντόπια επιχειρηματική κοινότητα. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι με το πέρας των εργασιών το Εμπορικό Κέντρο θα αλλάξει πρόσωπο, δεν είναι αρκετό όμως, επιβάλλεται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα το καθιστήσουν βιώσιμο αλλά και πόλο έλξης.
Οφείλουμε να συμβάλουμε τα μέγιστα ούτως ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα και να θέσουμε γερές και στέρεες βάσεις για το μέλλον. Δεν υπάρχει λόγος να ανακαλύψουμε τον τροχό, μπορούμε να αντλήσουμε παραδείγματα πετυχημένα που εφαρμόστηκαν σε παρόμοιες κοινωνίες με τη δική μας.
Η πολιτική του Open Mall, σε συνδυασμό με το Σχέδιο Περιοχής μπορούν να στρέψουν τους καταναλωτές και πάλι στα καταστήματα του Εμπορικού κέντρου. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο αλλά και πολύ ουσιαστικό πρόγραμμα. Θα υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ του Δήμου και της ΠΟΒΕΚ. Για να μπορεί να εφαρμοστεί θα πρέπει τουλάχιστον 30 καταστηματάρχες να συμφωνήσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
- Τα καταστήματα που θα ενταχθούν θα ακολουθούν μια ενιαία πολιτική, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στα κλειστά εμπορικά κέντρα.
- Η περιοχή του Open Mall θα οργανωθεί καλύτερα με ειδικές σημάνσεις, αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού και με εξωτερική σκίαση
- Οι επιχειρήσεις θα συμμετέχουν σε κοινές ενέργειες και δραστηριότητες, στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής που θα στοχεύει στην ανάδειξη του εμπορικού κέντρου και στη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των καταναλωτών
- Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο open mall θα συμμετέχουν μεταξύ των άλλων σε οργανωμένες ενέργειες marketing, όπως είναι για παράδειγμα η έκδοση μιας ενιαίας κάρτας αγορών για τους καταναλωτές με πόντους αγορών ή και εκπτώσεις που θα προσφέρονται από εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια, επιχειρήσεις στάθμευσης, παιδότοπους κα
- Για παράδειγμα, θα μπορούν να οργανώνονται δρώμενα για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, που επισκέπτονται μαζί με τους γονείς τους το εμπορικό κέντρο επιδείξεις μόδας και άλλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Θα μπορεί να καθιερωθεί Χριστουγεννιάτικο παζαράκι.
- Να δημιουργηθεί ειδικό portal κι εφαρμογή (app) επαυξημένης πραγματικότητας για λειτουργικά iOS και Android, που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να μαθαίνουν για τις προσφορές στα καταστήματα ή για νέες αφίξεις, ακόμη και όταν είναι κλειστά, “σκανάροντας” το αντίστοιχο QR Code με το κινητό τους
Αποζημίωσεις υπό τη μορφή μείωσης/απαλλαγής Δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις που επηρεάζονται από έργα
Είναι αυτονόητο ότι μια πόλη για να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται επιβάλλεται να γίνουν έργα. Δεν χωρεί καμμία αμφιβολία ότι κατά καιρούς διάφοροι εμπορικοί άξονες θα επηρεάζονται από τη διεξαγωγή εργασιών. Τα πρόσφατα παραδείγματα των έργων ανάπλασης του Εμπορικού Κέντρου, αλλά και της Πλατείας Κέννεντυ, έχουν επηρεάσει όμως σε μεγάλο βαθμό τις τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούντε σε αυτές τις περιοχές. Τα έργα ανάπλασης ήταν αναγκαία για την πόλη μας, την ίδια ώρα όμως έχουν κυριολεκτικά οδηγήσει τους επιχειρηματίες σε οικονομική ασφυξία.
Μια Δημοτική αρχή οφείλει να λαμβάνει υπόψη το τοπικό επιχειρείν και να καταβάλει τα μέγιστα στηρίζοντας το. Αποτελεί αυτονόητο μέτρο η αποζημίωση των τοπικών επιχειρήσεων με τη μορφή μείωσης ή και απάλειψης των όποιων Δημοτικών τελών κατά την περίοδο εργασιών. Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι θα έπρεπε να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις το τέλος σκυβάλων κατά την περίοδο τούτη.
Επίσης, όπως ο εργολάβος οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις στον εργοδότη (Δήμο) σε περίπτωση καθυστέρησης παράδοσης των έργων, έτσι και ο Δήμος οφείλει να αποζημιώνει τις επιχειρήσεις. Μπορεί να δίνεται ποσοστό των αποζημιώσεων από τον εργολάβο στις επιχειρήσεις και όχι στο Δήμο.
Θεσμοθέτηση πολιτικής Εξωτερικής εστίασης
Η πόλη μας είναι κατεξοχήν Τουριστική. Οι καιρικές συνθήκες μας προσφέρουν το πλεονέκτημα της σχεδόν ολόχρονης ηλιοφάνειας. Ήρθε επιτέλους η ώρα να δούμε τη “Ζωή στους πεζόδρομους” ως μια κίνηση εξωστρέφειας αλλά και ανάπτυξης.
Μέχρι τώρα το ζήτημα της εξωτερικής εστίασης εξεταζόταν κατά το δοκούν από το εκάστοτε Δημοτικό Συμβουλίο με ακραία συχνά παραδείγματα. Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες παραμένουν αβέβαιοι ως προς το καθεστώς και την πολιτική που θα ακολουθηθεί. Η χάραξη πολιτικής για εξωτερική εστίαση σε μια πόλη όπως την Πάφο είναι επιβεβλημένη ανάγκη. Έχουμε δει τη Λευκωσία στη Λήδρας και Ονασαγόρου, αλλά και τη Λέμεσο πώς έχουν μεταλλαχθεί.
- Να συνδεθεί με ξεκάθαρα κριτήρια το δικαίωμα χρήσης εξωτερικών χώρων για εστίαση με την περιοχή δραστηριοποίησης της επιχειρήσης, τα τετραγωνικά και το προσωπικό που εργοδοτεί ή δύναται να εργοδοτηθεί
- Οι χώροι εστίασης να παραχωρούνται έναντι ποσού που θα αντιστοιχεί στο χώρο που εκμεταλλεύεται ο κάθε επιχειρηματίας και ο χρόνος διάρκειας του δικαιώματος να διαφυλάσσει την επένδυση του επιχειρηματία.
- Να οριοθετηθεί ξεκάθαρα ο δημόσιος χώρος
- Να παρουσιαστεί ξεκάθαρη, εμπεριστατωμένη μελέτη σκίασης των επιχειρησεών ούτως ώστε να γνωρίζει ο επιχειρηματίας εκ των προτέρων ποιές προδιαγραφές οφείλει να πληρεί το στέγαστρό του για να εγκριθεί. Μόνο έτσι μπορούν να αποφευχθούν ευτράπελα που παρατηρούντε όπου στέγαστρα από το ένα έτος στο επόμενο κηρύσσονται ως παράνομα ή νόμιμα “ως δια μαγείας”.
- Να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για δωρεάν Wi-Fi
- Εντατικότερη αστυνόμευση
- Συχνότερη αποκομιδή σκυβάλων
- Καθαρισμός δρόμων σε πιο πυκνά διαστήματα.
Στήριξη Νεανικής Επιχειρηματικότητας
Σε άμεση σύνδεση με το Κέντρο εξυπηρέτησης Επιχειρηματικότητας πρέπει να στοχεύσουμε στην υποκίνηση των νέων να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση, να μάθουν πως θα το πράξουν και να τους βοηθήσουμε να βρούνε τους πόρους και τους ανθρώπους που θα στηρίξουν την υλοποίηση της επιχειρηματικότητας. Οφείλουμε να στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία νεανικής επιχειρηματικότητας για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και στις υπηρεσίες μας, για να καταφέρουμε να κρατήσουμε το νεανικό μας κυρίως επιστημονικό δυναμικό στη χώρα μας.
- Απάλειψη Δημοτικών τέλων για πρώτα 2 έτη σε κάθε επιχειρήση που δημιουργείται από νέους
- Προτεραιότητα παραχώρησης αδιάθετων Τ/Κ καταστήματων σε νέους
- Απάλειψη αγοράς χώρου στάθμευσης για πρώτα 2 έτη
- Διεξαγωγή Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας και επιχορήγηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων
- Επένδυση σε Start Ups
Παροχή Πολεοδομικών κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Η παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων με στόχο την ενθάρρυνση επενδύσεων αποτελεί βασικό κίνητρο για την ανάκαμψη της τοπικής μας οικονομίας. Οφείλουμε να συμβάλουμε τα μέγιστα ούτως ώστε να ενθαρρύνουμε την αναπτυξιακή διαδικασία και να καταστήσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου όσο πιο ευέλικτες προς την εξυπηρέτηση νέων επιχειρήσεων.
Ήδη, σε Παγκύπριο επίπεδο, τα κίνητρα που υιοθετήθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο αποδίδουν, ας τα εξετάσουμε ως παράδειγμα. Σε μια περίοδο που η τοπική οικονομία ταλανίζεται, η πόλη μας χρειάζεται όσο ποτέ “ανάσα”. Χωρίς να καταφεύγουμε σε πρακτικές άναρχης και άτακτης ανάπτυξης, μπορούμε να παρέχουμε εκείνα τα κίνητρα που θα καταστούν ωφέλιμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εννοείται ότι τα κίνητρα αυτά, όπως και του Υπουργικού, θα ισχύουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να ανακάμψει ουσιαστικά η τοπική οικονομία μας.
- Επίσπευση χρόνου υποβολής σχεδίων και αδειοδότησης
- Μείωση τελών κατάθεσης
- Μείωση ενοικίου Χώρων Στάθμευσης για Χώρους Εστίασης
- Συνεχόμενη κάλυψη στο επίπεδο του Ισογείου σε Εμπορικούς και Τουριστικούς άξονες
- Διεύρυνση επιτρεπόμενων χρήσεων
- Ενθάρρυνση αναπτύξεων που συνάδουν με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της οικονομίας.